Haar moeder Tatiana heeft besloten dat het niet veilig is voor Anastasia om in de hoofdstad te blijven tijdens het Europees kampioenschap voetbal, dat Oekraïne samen met Polen organiseert. Te veel buitenlanders die drinken en verkeerde opvattingen over de lokale vrouwelijke bevolking hebben, vindt Tatiana. Bovendien staat hun huis dicht bij het stadion.

Tatiana, zelf nog maar 36 jaar, kijkt uit over de hoofdstraat Chresjatyk, waar de fanzone gereed wordt gemaakt. ‘Ik ben bang dat er iets gebeurt. Kiev is deze maand geen plek voor een meisje van zeventien.’ En dus moet Anastasia tijdelijk haar bijbaan als model opzeggen. De komende tijd dient ze zich in de luwte te ver­maken, in een buitenhuisje van vrienden. Moeder Tatiana blijft in Kiev.

Anastasia is niet de enige die Kiev verlaat. De invasie van buitenlanders (er worden bijna een miljoen voetbalfans in Oekraïne verwacht) zorgt voor een exodus van Oekraïners zelf. Soms slaan ze nog een slaatje uit hun vlucht, door de gemeubileerde appartementen voor goed geld te verhuren aan toeristen. Reisbureaus in de hoofdstad hebben becijferd dat ze liefst 25 procent meer boekingen dan normaal hebben ontvangen. In de laatste week van het toernooi, dat met de finale in Kiev zijn hoogtepunt bereikt, loopt dit zelfs op naar dertig procent. Ook reisbureaus uit de drie andere speelsteden, Charkov, Donetsk en Lviv, constateren een dergelijke stijging. Ondertussen verdubbelen hoteleigenaren in Turkije hun prijzen; Oekraïners trekken en masse daarheen. Nog altijd goedkoper dan een verblijf aan de eigen, overvolle stranden aan de Zwarte Zee.

De Oekraïense exodus komt enigszins ­onverwacht. Zo was 89 procent van de ­bevolking vorig jaar juni nog blij met het EK voetbal, aldus onderzoeken van Gfk Ukraine en ifak. Amper een jaar later is de populariteit gedaald naar ­vijftig procent. Volgens inwoners wegen de ­lusten niet op tegen de lasten. Liefst 72 procent van de recentelijk ondervraagden geeft aan dat het EK geen enkel persoonlijk nut zal hebben. Vooral voor de politici, zegt men.

En dus kijkt de helft van de stedelingen toch vooral uit naar maandag 2 juli. De dag dat de buitenlanders de benen nemen en de dagelijkse gang van zaken weer vervolgd kan worden. Ook door Anastasia.