Rome – De tweede tv-serie van De geniale vriendin was een groot succes in Italië en is in februari uitgezonden door de Italiaanse publieke omroep Rai. De tweede serie heet De nieuwe achternaam, net als deel twee van het vierluik van schrijfster Elena Ferrante. Het is het deel van het verhaal waarin de twee vriendinnen in de zomer naar Ischia gaan, waar ook de fatale Nino zijn zomervakantie doorbrengt.

De nieuwe achternaam is een visueel feest van kleuren, van zon, van een turquoise zee, van strandjes en baaitjes, van doorkijkjes langs rotsen en mediterrane planten en bloemen. Ondanks het feit dat er op het sentimentele vlak allerlei hevigs en gruwelijks gebeurt, is de setting zo prachtig dat je er toch heel vrolijk van wordt. Regisseur Saverio Costanzo is erin geslaagd om het eiland helemaal terug te brengen naar hoe het begin jaren zestig was. De bewoners zijn de figuranten, het is het Italië waar iedereen het meest van houdt. Men crosst rond op vespaatjes, men zit op schilderachtige pleintjes en eet ijsjes. De twee vriendinnen Lila en Lenù zijn weer schitterend.

Het is een serie die in deze zware dagen zeker voor de ouderen een grote troost zou zijn. Je bent even helemaal weg, je denkt even niet aan corona, je kunt je eventjes op vakantie wanen. Het schijnt zo te zijn dat we in deze coronatijden liever allemaal samen naar lineaire tv kijken dan ons eigen digitale dingetje op te zoeken via Netflix of welk ander kanaal ook. Dit geldt natuurlijk helemaal voor de ouderen, die vaak niet zo handig zijn met inloggen, wachtwoorden en computers. Daarom doe je de op dit moment meest getroffen groep ook weinig plezier met het online zetten van mooie series uit het verleden via NPO Plus. Ze komen er eenvoudig niet bij, en ze gaan niet op hun laptopje naar een serie kijken.

De nieuwe achternaam ligt al hoog en droog op de plank bij de vpro en is ook al vertaald en ondertiteld. Hij kan zo worden uitgezonden. Maar dat gebeurt niet, omdat hij gepland staat voor augustus, op waarschijnlijk weer zo’n onuitnodigend tijdstip als de eerste serie. Het zou een fantastische geste zijn om hem nú tevoorschijn te trekken en hem eens lekker primetime te programmeren.