Elsbeth Etty (1951) is aangesteld als columnist van weekblad De Groene Amsterdammer. De columns van Etty, die als redacteur en columnist verbonden was aan NRC Handelsblad, zullen om de week verschijnen. Haar eerste bijdrage is opgenomen in de 4 mei editie van De Groene, onder de titel ‘De oude Mul’, over A. Alberts en Multatuli.

Elsbeth Etty © Foto ANP/Kippa

Na verbintenis aan het communistische dagblad De Waarheid in de jaren zeventig, kwam Etty in 1990 in dienst bij NRC Handelsblad, waar ze werkte als opinieredacteur en redacteur van het in 1996 opgerichte Boekenkatern. In 1996 promoveerde ze met een biografie over de Nederlandse dichteres en socialiste Henriette Roland Holst (1869-1952), waarvoor ze verschillende literaire prijzen ontving. Sinds 2004 is Etty werkzaam als bijzonder hoogleraar Literaire kritiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Columnistiek is Etty niet vreemd. Tussen 1996 en 2011 reageerde ze in haar wekelijkse column ‘Van de week’ in de zaterdageditie van NRC Handelsblad op actuele kwesties. Over haar rol als columnist zei ze in 2001 in De Groene: “Je moet columnisten en mensen die in dagbladen publiceren niet zomaar gelijkstellen met intellectuelen, dan gaat het toch meer over denken op iets langere termijn. Wij, columnisten, journalisten en publicisten spelen wel een belangrijke rol in de meningsvorming, maar ik zou het toch verkeerd vinden als wij de plaats innemen die van oudsher intellectuelen horen in te nemen.”