Story-hoofdredacteur Evert Santegoeds weet echter zeker dat Emily niet meer dan ‘een goede vriendin’ is van Willem-Alexander. Arme Emily: de prins van Oranje heeft haar ‘aan de kant geschoven’, of liever: zijn moeder heeft haar een paar weken geleden ‘de waarheid onder ogen doen zien’. ‘Teruggekeerd in haar Haagse appartementje plengde zij menige traan’, berichtte Santegoeds’ weekblad over deze dramatische dag. Beatrix heeft zoveel moeite met Emily’s eenvoudige komaf en met de praktijken van pa Bremers zie de Panorama over diens ‘duistere bv’s’ dat de koningin der Nederlanden er alles aan zal doen om haar zoon aan de lieftallige Zweedse prinses Victoria te koppelen, weet Santegoeds: ‘Ik vrees dat Emily toch wat met haar studie moet gaan doen.’
Ook Smitt betwijfelt de uiteindelijke kansen van Emily. ‘Hij is nu ruim twee jaar zeer intiem met haar, maar ze mag niet eens mee op vakantie. Ik heb sterk de indruk dat Beatrix het niet wil. Victoria van Zweden is een veel aantrekkelijker partij; zij heeft de prins dit jaar alweer verschillende keren ontmoet. En dan kijken ze elkaar altijd heel verliefd aan.’
Arme Emily.
Toch is ze echt al een beetje van ons. Het noemen van haar voornaam volstaat, zoals aan de overzijde van het Kanaal ook de achternaam van ‘Di’ binnen de kortste keren vergeten was.
EMILY DUS. Een paar jaar geleden heette ze nog Yolande. En ook nog even Barbara, en Paulette. Stuk voor stuk aantrekkelijke blondines, gekleed in spijkerbroeken met verder weinig opsmuk, en geen van allen met blauw, laat staan koninklijk bloed in de jeugdige aderen. Ze hebben precies dat vleugje ordi dat ze zoveel smakelijker maakt dan de modale prinses’, vond het blad Esquire.
Paulette Schroder, dochter van Martinair-directeur Martin Schroder, was de eerste verkering van de prins. Een beetje zoenen na schooltijd, heel onschuldig, berichtten De Bladen. De Blaricumse Yolande Adriaanssens werd door diezelfde bladen voor het eerst genoemd als toekomstige koningin. Zij stortten zich zo genadeloos bovenop het kind, dat de kroonprins zich genoodzaakt zag een Prive-fotograaf op de bek te slaan. Het werd uiteindelijk niks Yolande zou het hebben uitgemaakt omdat ze een koninklijke toekomst niet zag zitten. Ze emigreerde naar Annecy in Frankrijk, alwaar ze een nieuw begin wilde maken, wist Weekend.
Dan ging er nog enige tijd het gerucht dat de Haagse Barbara Boomsma de prinselijke sponde mocht delen, en deden wilde verhalen de ronde over verhoudingen met topmodel Frederique van der Wal (die volhield hem slechts te kennen ‘zo van hallo en dag’) en Olympisch schaatskampioene Yvonne van Gennip. Categorie wishful thinking, over dames die het bovenal goed doen op de foto’s in de bladen.
Het was Freddy Heineken, huisvriend van de Oranjes, die de coming-out van Emily forceerde, door achteloos tegen HP/De Tijd te zeggen dat hij zo leuk had gegeten met ‘Willem-Alexander en zijn nieuwe vriendin’. Waarop een leger fotografen uitrukte en Weekend als eerste De Plaat schoot. Een ongeluk nam alle resterende twijfel weg. Op weg naar de wintersport vouwde de kroonprins zijn Volvo om een Duitse vangrail. Op de royale passagiersstoel zat de arme Emily.
Emily werd 26 jaar geleden geboren in Groesbeek, als een van de drie dochters uit de katholieke verbintenis tussen Louis Bremers en Lisanne, telg uit het steenrijke geslacht Rottier. Bremers vestigde zich daarna in Nijmegen als orthodontist. Type ‘rechtse bal’, noemt de Volkskrant hem. ‘Steriel, afstandelijk, glashard, patientonvriendelijk, kortom: de foutste schoonvader van Nederland’, zo karakteriseert Panorama de roomse gebitsreguleerder fijntjes.
Dochter Emily ging na het VWO rechten studeren, liep stage bij het Amsterdamse advocatenkantoor Stibbe Simont en kreeg na het behalen van de meestertitel vorig jaar een baan bij de KLM. Onlangs verruilde ze het Rapenburg in Leiden voor de Haagse Willemstraat op loopafstand van Willems woning aan het Noordeinde.
Wat zou ze eigenlijk in hem zien?
Natuurlijk: hij is een joviale jongeman, hij giechelt veel en stapt graag. In zijn studententijd was hij de ongekroonde koning van de tapkast. En zo spontaan als hij zich in het feestgedruis in Atlanta stortte! Hij vloog de hockeymeisjes om de hals, ‘hossend, jubelend, schreeuwend en met vriendin Erica Terpstra het protocol flink aan zijn laars lappend’, meesmuilde Prive.
Emily was er niet bij. Helaas, vindt Henk van der Meyden. ‘Ik denk dat Emily onze kroonprins wat meer in balans zal weten te houden’, schrijft hij licht bestraffend.
Maar een grote fysieke en intellectuele aantrekkelijkheid kan men onze kroonprins toch nauwelijks toeschrijven. Hij houdt vooral van eten, drinken, jagen en snelle auto’s. Vanwege die voorkeuren is hij wel getypeerd als ‘hedonistisch, niet intellectualistisch’. De prins, die dol is op de muziek van Rene Froger, zou ‘de culturele bagage van een gemiddelde Boeingpiloot’ hebben. ‘Een leeghoofd met een ouderwetse hang naar de krijgsmacht’, sneerde Pim Fortuyn. En veel te dik, oordelen weight- en royalty watchers.
Als het (veronderstelde) liefje van deze jongen want het woord man is, op zijn negenentwintigste, nog altijd niet van toepassing staat Emily nu al bijna twee jaar volop in de schijnwerpers. Haar naam is zelfs wettelijk gedeponeerd bij het Benelux Merkenbureau de gewiektse ondernemer achter dit briljante plan wacht nu op Het Moment (De Verloving) om het parfum Royal Emily uit te brengen.
Bovendien is er een heus koningsdrama geschreven, geinspireerd op haar persoontje. Komend najaar staat het Amsterdamse amateurgezelschap Toetssteen met Emily, of het geheim van Huis ten Bosch op de planken, ‘een ernstig stuk over de onrust die de komst van een burgermeisje veroorzaakt in een koninklijke familie’. Het verhaal speelt zich geheel af in de salon van Paleis Huis ten Bosch. De Raad voor Cultuur wilde er zesduizend gulden voor op tafel leggen. Maar staatssecretaris Nuis, voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘lakei Nuis’, draaide de subsidie vorige week hoogstpersoonlijk terug, omdat de toeschouwer vast zou denken dat dit stuk ‘op ware feiten is gebaseerd’.
Wat maar weer bewijst dat het koningshuis nog altijd het heiligste huis van Holland is.
JA, EMILY IS een ‘burgermeisje’. En ze is ook nog eens katholiek opgevoed. Dat zou zo'n twee decennia geleden nog een storm van verontwaardiging veroorzaakt hebben. Nu zal het parlement wel zijn jawoord geven als het zich moet uitspreken over ‘sprinsens keuze voor een niet-adellijke dame. En sinds Nederland zich heeft bevrijd uit de greep der confessionelen, zal haar katholieke geloof op Willems kussen ook wel gedoogd worden. Maar Beatrix is natuurlijk beducht voor Engelse toestanden. Burgermeisje Diana deed het Huis Windsor op zijn grondvesten schudden, en het Huis van Oranje telt inmiddels ook al twee gebroken huwelijken.
Dus wordt er met nadruk gewezen op al die aantrekkelijke prinsesselijke concurrentie. Er zijn heel wat prinsessen in de huwbare leeftijd in de landen om ons heen, en 'in zijn sterren staat een buitenlandse vrouw’ zo voorspelde een Franse astrologe onlangs in De Telegraaf. Neem de Noorse prinses Ma"rtha Louise. Van goeden huize, 24 lentes oud en bovendien vorige week in Nederland gearriveerd! ‘Uit liefde voor paarden’, meldde de Volkskrant, maar dat is natuurlijk een voorwendsel.
En dan is daar liefdesrivale Victoria uit Zweden. ‘Het sprookjeshuwelijk van Alexander en Victoria begint gestalte te krijgen!’ bericht Story. Het kind is pas achttien, maar Willem en zij kwamen in Atlanta over als ‘man en vrouw die al jaren samen lijken te zijn’. Story ziet voor Emily zelfs geen rol meer weggelegd als keukenprinses, nu zij in haar keukentje zo vervaarlijk met vuur heeft gespeeld, waarbij heur blonde haar heeft vlam gevat.
Het is vast uit. Arme Emily. Hoewel je je ook kunt afvragen wanneer ze het meest beklagenswaardig zou zijn.