Londen – De Britse terrorisme-bestrijdingsorganisatie Prevent kreeg twee jaar geleden een opmerkelijk verzoek. Trent College, een christelijke kostschool nabij Nottingham, wilde weten in hoeverre haar kapelaan kon worden gederadicaliseerd. Dominee Bernard Randall had in de ogen van de school een opruiende preek gehouden waarin hij scholieren had voorgehouden dat ze niet zonder meer het lhbt+-beleid van de school hoefden te accepteren wanneer dat strijdig is met hun christelijke waarden.

‘Je zou niet moeten worden verteld dat je de lhbt-ideologie moet accepteren, net zo min als dat je voor Brexit moet zijn’, zo had Randall tijdens de gewraakte preek gezegd, ‘aan welke kant je ook staat bij deze ideeënstrijd, of wanneer je twijfelt, het belangrijkste is dat je je herinnert dat het liefhebben van je naasten niet inhoudt dat je het met alles wat hij of zij zegt eens moet zijn: het betekent dat we deze discussie moeten voeren, en dat er geen excuus is voor persoonlijke aanvallen of beledigingen.’

Prevent oordeelde dat Randall geen ‘potentieel gewelddadige religieuze extremist’ was. Toch moest de kapelaan Randall voortaan van tevoren inzage geven in zijn preken, maar zijn ontslag was een kwestie van tijd. De 48-jarige geestelijke voert momenteel een rechtszaak tegen zijn oude werkgever. Oud-staatssecretaris van Onderwijs John Hayes heeft het gedrag van de school ‘vreselijk’ genoemd. De school kan hangende de arbeidszaak niet reageren.

Deze zaak staat niet op zichzelf. Een half jaar terug brak er na het ontslag van een docent een knetterende ruzie uit op Eton. Leraar Engels Will Knowland wilde in het kader van een debatreeks zijn video The Patriarchy Complex tonen, een weerwoord op ‘de hedendaagse radicaal-feministische orthodoxie, die beweert dat er iets fundamenteel mis is met mannelijkheid’. Nadat hij te horen had gekregen dat dit ongewenst was, zette Knowland de video op YouTube. De rector, die de 580 jaar oude alma mater van de Britse elite wil moderniseren, zette de docent vervolgens op straat.

Niet alleen docenten moeten uitkijken wat ze zeggen. In het Schotse Dundee is rechtenstudent Lisa Keogh in de problemen gekomen nadat ze tijdens een seminar over feminisme had beweerd dat ‘vrouwen met vrouwelijke geslachtsorganen zijn geboren’ en dat ‘het fysieke krachtsverschil tussen mannen en vrouwen een feit is’. Studiegenoten beschuldigen haar van transfobie, leidend tot een disciplinair onderzoek van Abertay University. De kans bestaat dat de 29-jarige moeder van twee kinderen van de universiteit wordt verwijderd.