De Vlaamse nationalisten waren nog altijd niet op de hoogte gebracht van de nieuwe goocheltruc van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte en waren woest omdat ze dit nieuwe voorstel nu weer eens van derden moesten vernemen. Ook de partijgenoten - of zijn het ondertussen bloedvijanden? - van de vermaledijde socialist waren ziedend.

Het was een gouden kans voor N-VA-voorzitter Bart De Wever om de onderhandelingen af te breken. In de Brusselse Wetstraat geldt immers de ijzeren wet dat wie de stekker eruit trekt tijdens de volgende verkiezingen de prijs betaalt.

Een oplossing voor de torenhoge problemen, dat kan alleen via een mirakel waarvoor de felste gelovige geen kaarsje meer brandt. Koninklijk bemiddelaar Vande Lanotte zag zijn kans schoon om Frank Vandenbroucke weer de woestijn in te sturen. Totale eenzaamheid na een flater - ooit verbrandde hij steekpenningen van het defensiebedrijf Agusta - was reeds eerder zijn deel.

Algemeen werd verwacht dat op vrijdag 10 december koninklijk bemiddelaar Vande Lanotte aan koning Albert II zijn ontslag zou aanbieden. Toch toverden de politici nog een aapje uit de mouw: de ouwe moeder van Vande Lanotte lag op sterven en hij snelde naar zijn thuisfront. De politieke gesprekken werden uitgesteld tot maandag 13 december.

Of dat nog veel zin heeft is zeer de vraag. Want Belgische politici kunnen ook niet omgaan met buitenlandse sterjournalisten. Of nét wel? In een interview met het toonaangevende Duitse weekblad Der Spiegel haalt N-VA-voorzitter Bart De Wever loeihard uit naar België, de PS en de rol van de koning. Zo bestempelt hij België als ‘de zieke man van Europa’ en geldtransfers naar Wallonië als ‘een infuus, zoals drugs voor een junkie’. Albert II beschuldigt hij van meeheulen met de vijand - lees de Walen. De Franstaligen reageren natuurlijk furieus. Vooral de reactie van het IMF dat België scherp in de gaten houdt, wordt gevreesd. Maar er is meer, véél meer. Met dit interview legt De Wever niet alleen een bom onder de onderhandelingen maar ook onder het voortbestaan van het koninkrijk. In Der Spiegel laat hij zijn ware gezicht zien: België zal en móet stuk!

Het interview met Bart De Wever in Der Spiegel is na te lezen op www.standaard.be