Girl Monster vs. Fembot is de veelzeggende kop van een essay in het boekje bij de driedubbele cd-box Girl Monster. De fembot (female robot) werkt al decennialang mee aan haar eigen exploitatie als emotieloos consumptieartikel in een door mannen gedomineerde wereld. In de jaren negentig werd de term ‘Girl Power’ geïntroduceerd om de exploitatie te maskeren, maar die vermeende strijdkreet is in onbruik geraakt, en de fembot domineert nog altijd de popcultuur, met nieuwe en oude namen als Christina Aguilera, Kelly Clarkson en Madonna. De laatste zong niet voor niets: ‘We are living in a material world/ And I am a material girl’.

Op Girl Monster staan zestig tegendraadse vrouwen (-groepen) die weigeren als modepop of klassiek sekssymbool gezien te worden. In drieënhalf uur wordt duidelijk wat ze wél zijn: zelfbewust, onafhankelijk, stoer, sexy en trots op hun authentieke borsten. Ze schelden je de huid vol als het moet en ze zoeken naar lust in plaats van liefde (maar wel onder hun voorwaarden). Illustratief is een greep uit de songtitels: Fine as Fuck, Demons of Love, Mind Your Own Business.

Het Girl Monster heeft jarenlang gewacht op het juiste moment om te voorschijn te komen. Vanaf de jaren zeventig zijn al exponenten van het type te bewonderen in punkgroepen als de Patti Smith Band, de Slits of de Raincoats. Ook in de huidige tijd zijn er artiesten als Peaches, Björk en Juliette Lewis die zelf hun plek in het centrum van de aandacht opeisen. Toch duurde het tot eind 2006 voordat Alex Murray-Leslie van Chicks On Speed het monster losliet en de tegenaanval inzette.

Girl Monster is een interessante verzameling met veertig niet eerder uitgebrachte nummers, maar het is veel meer dan dat. Het is een manifest, een levenshouding en een collectief: the 21st Century Power Group. Dit album is nog maar het begin, want Murray-Leslie c.s. zijn vast van plan ‘geschiedenis en toekomst van creatieve vrouwelijke muzikanten te herschrijven en wereldwijd de grenzen en het geluid van popmuziek te verleggen’. Hulpmiddelen daarbij zijn nieuwe compilaties en speciale evenementen met diverse optredens die al overal worden gehouden.

De muziek op deze collectie varieert van punk tot electro. Het is een tijdsdocument waarop bijna dertig jaar rauwe, vrouwelijke energie is vastgelegd. Veteranen als Tina Weymouth (Talking Heads), Siouxsie Sioux (Siouxsie and the Banshees) en Ana da Silva (Raincoats) laten horen dat er leven is na de menopauze. Moeiteloos vinden zij hun plek naast hedendaagse artiesten als Juliette & The Licks, Le Tigre en de Nederlandse Ella Bandita. Een ambitieus project dus en niet wars van pretenties. Toch kan deze van zichzelf overtuigde groep best in staat zijn om bestaande normen te ontregelen en stereotypen ter discussie te stellen. Zoals één van hun eigen stellingen luidt: Artists are better terrorists.

Girl Monster, Label: Chicks On Speed Records/ Konkurrent