Er is weer niets op de Egyptische tv

Caïro – Een donkere sluier rust over koffiehuis Al-Borsa. De televisie wordt hier elke vrijdag – net als in miljoenen huiskamers – afgestemd op Bassem Youssefs satirische programma AlBernameg, maar vanavond niet.

De Egyptische komiek die vergeleken wordt met de Amerikaan Jon Stewart, kondigde enkele dagen geleden het einde van zijn wekelijkse show aan. Ahmed Fathy, een 24-jarige student die hier drie jaar lang elke vrijdag zijn vaste ontmoetingsmoment had met vrienden, betreurt het. ‘Het is jammer voor ons dat we nu op vrijdag een andere invulling aan onze tijd moeten geven, maar het is vooral jammer voor Egypte, blijkbaar zijn we er niet klaar voor om onszelf te relativeren.’

Drie jaar lang dreef Youssef de spot met het politieke toneel in Egypte. Zijn kritische aanpak van politici en presidenten was na een bewind met strenge censuur uiterst controversieel. Al snel werd de pas afgetreden president Hosni Moebarak onder vuur genomen, en ook president Mohamed Morsi moest eraan geloven. De show werd een symbool van een vrij Egypte, althans van de illusie daarvan.

Maar het tij is gekeerd. Sinds voormalig legeraanvoerder Abdel Fattah el-Sisi aan de macht is, staat Youssefs show onder zware druk. In een paar maanden tijd is AlBernameg al twee keer van de zender geweerd.

Het einde van Youssefs show wordt door velen gezien als een teken aan de wand. Het Egypte van president el-Sisi lijkt een terugkeer naar het dictatoriale regime van Hosni Moebarak, waarin geen enkele vorm van kritiek wordt geduld. ‘Egypte heeft een lange weg af te leggen. AlBernameg gaf de hoop dat we alvast de goede richting uit gingen, maar die hoop is nu in de kiem gesmoord’, reageert Fathy.

‘Het klimaat in Egypte laat het niet langer toe om mijn werk uit te oefenen’, vertelde Youssef tijdens een persconferentie eerder deze week. Door toenemende druk werd het programma eerder dit jaar al stopgezet. Er werd een andere zender gezocht en gevonden. Maar ook hier werd de druk te zwaar, en een derde zender komt er niet. ‘We hebben de energie niet meer om een derde zender te zoeken’, aldus Youssef, die niet bereid is compromissen te sluiten en toe te geven aan de censuur.