Istanbul - ‘Weten jullie wat er in het zuidoosten van het land gebeurt?’, vraagt Ayse via een inbelverbinding live op tv aan Beyazit Özturk, presentator van de populaire Beyaz Show. ‘Er worden hier baby’s, kinderen en moeders vermoord’, antwoordt ze zelf direct.

Özturk had al veel meegemaakt in de twintig jaar dat hij de populaire talkshow presenteerde. Maar de politiek, die de Turkse samenleving tot op het bot verdeelt, had hij altijd zorgvuldig buiten zijn programma weten te houden. Nu was hij met stomheid geslagen door de woorden van Ayse en het daaropvolgende applaus van het publiek.

Mainstream media in Turkije duiden de situatie in het zuidoosten vrijwel alle op dezelfde manier: de operaties die het Turkse leger daar sinds afgelopen zomer uitvoert, schakelen terroristen van de pkk uit en zijn dus gerechtvaardigd. Met haar telefoontje doorbrak Ayse dat verhaal en confronteerde honderdduizenden kijkers met een ongemakkelijke werkelijkheid.

Volgens de Turkse mensenrechtenorganisatie IHD kwamen er bij het geweld de afgelopen zes maanden honderdzeventig burgers om het leven. Amnesty stelt dat meer dan tweehonderdduizend mensen moeilijk toegang hebben tot water, elektriciteit en medische hulp.

Hoewel Özturk en zijn publiek ontvankelijk bleken voor het verhaal van Ayse zagen ze zich daags na de uitzending met de Turkse realiteit geconfronteerd. Özturk kreeg een rechtszaak aan zijn broek waarin hij beschuldigd werd van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Op televisie keerde hij nederig op zijn schreden terug. Hij bood alle kijkers zijn excuses aan en vertelde dat hij als zoon van een politieagent uiteraard in de ondeelbaarheid van de Turkse natie gelooft.

Özturk was niet de enige die recent met het corrigerend vermogen van de Turkse staat te maken kreeg. 1128 academici die een petitie ondertekenden waarin ze opriepen tot vrede viel eenzelfde lot ten deel. Sommigen van hen werden gearresteerd, anderen ontslagen. President Erdogan, die de ondertekenaars een vijfde colonne noemde die ‘verraad pleegt aan de natie’, hoopt later dit jaar via een grondwetswijziging zijn macht te vergroten. Elk afwijkend geluid kan dan in de kiem worden gesmoord.

Toen een week na het incident een groepje in het publiek van een nieuwe Beyaz Show steunbetuigingen aan het adres van Ayse scandeerde, schakelde de regie het geluid snel uit en leidde Özturk de kijkers behendig naar een reclameblok. Hij weet inmiddels ook hoe het eraan toegaat in het ‘nieuwe Turkije’.