Istanbul – Oeps, let je even niet op, is er zomaar een nieuwe wereldmacht op het toneel verschenen: Turkije. De president van deze snel rijzende republiek, Recep Tayyip Erdogan, treedt nu zelfs naar voren als de staatsman die hoogstpersoonlijk wellicht een mondiale catastrofe, namelijk een oorlog tussen Oost en West, gaat voorkomen.

Vorige week was de Turkse president in Kiev, waar hij sprak met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Na afloop liet hij weten Zelenski en de Russische president Vladimir Poetin te zullen uitnodigen voor een ontmoeting in de Turkse hoofdstad Ankara. Met Erdogan als bemiddelaar moet daar een oplossing worden gevonden voor het conflict.

Erdogan moet nodig eens met zijn kleermaker gaan praten. Hij is de afgelopen tijd zo groot geworden dat zijn oude kostuums hem vermoedelijk niet meer goed passen. ‘Ondanks zijn economische problemen is Turkije opgekomen als een regionale macht’, schreef Ihsan Aktas dit weekend in de Daily Sabah. Twee volle opiniepagina’s besteedde de regeringsgezinde krant – vertolker van His Master’s Voice – aan het bezoek van Erdogan aan Oekraïne. Aan het slot van zijn column zet Aktas nog een tandje bij: ‘Een eeuw na zijn onafhankelijkheidsoorlog is Turkije tevoorschijn gekomen als een grootmacht.’

Het moet gezegd: Turkije spreekt een woordje mee in de regio. In twee oorlogen, die in Libië en die rond de enclave Nagorno-Karabach, speelde het Turkse leger met zijn drones een doorslaggevende rol. In de Syrische burgeroorlog heeft Turkije onderhand meer voet tussen de deur dan de VS. Erdogan legt staatsbezoek na staatsbezoek af, al was dat ook hoognodig na een periode waarin met bijna iedereen ruzie werd gemaakt. Met Israël worden de banden aangehaald.

Nostalgie naar de glorieuze tijden van het Ottomaanse Rijk is onderdeel van Erdogans

dna
, en ongetwijfeld speelt dat sentiment mee in Turkije’s geopolitieke wedergeboorte. Pijnlijk voor de Turken is alleen dat ze nergens écht bij horen. Niet bij de EU, ondanks de eeuwige status van kandidaat-lid. Niet bij het Midden-Oosten, want Turkije is geen Arabisch land. Binnen de

navo
wordt Ankara gewantrouwd. En Turkije is dan wel lid van de

g20
, maar vorig jaar zakte het naar nummer 21 op de lijst rijkste landen van het imf.

Dus ja, een glansrol voor Erdogan in Oekra-ine? Wie weet. Maar vooralsnog zijn de agenda’s voor de top Poetin-Zelenski nog niet getrokken.