Islamabad – Het was nog donker toen in de vroege ochtend van 27 september ‘onbekenden’ de voormalige directeur van de Pak-Turk-school, Mesut Kacmaz, zijn vrouw en twee tienerdochters van hun bed lichten. De buurman zag hoe mannen met bivakmutsen de familie met geweld een busje in duwden. Hij schakelde ogenblikkelijk topadvocaat Asma Jahangir in die enkele uren later op een persconferentie de vrijlating eiste van de familie. Wie zat er achter de ontvoering? En waarom weigerde de politie deze zaak te registreren? Er werd niets meer van het gezin vernomen. De regering hulde zich in stilzwijgen.

De familie Kacmaz had asiel aangevraagd in Pakistan nadat president Erdogan beweerde dat alle 22 Pak-Turk-scholen waren gelieerd aan de islamitische beweging van Fethullah Gülen, het brein volgens hem achter de mislukte staatsgreep vorig jaar juli. Voor zijn staatsbezoek aan Islamabad enkele dagen na de coup eiste de president dat de Pakistaanse regering alle scholen sloot en het Turkse personeel op het vliegtuig naar ‘huis’ zette. In ruil voor handelscontracten riep de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken alle Turkse onderwijzers op zo snel mogelijk zijn land te verlaten.

Maar in Pakistan bestaat nog net iets meer democratie dan Turkije. De ontslag-eis van Erdogan werd wel ingewilligd: op gezag van de ouders namen Pakistaanse onderwijzers hun banen over. De rechter verbood de regering de Turkse gezinnen het land uit te zetten. De vluchtelingenorganisatie unhcr gaf ze vervolgens tijdelijk politiek asiel, tot grote woede van Erdogan die achter de schermen bleef poken.

Advocaat Asma Jahangir, die zich in haar hele carrière door geen generaal of dictator het zwijgen heeft laten opleggen, bleef in de media om de vrijlating van de Turkse familie eisen. ‘Hun ontvoering is een schending van de rechterlijke macht. Turkse onderwijzers staan bloot aan geestelijke en lichamelijke mishandeling. Ze hebben het recht om in Pakistan veilig te mogen leven.’

Afgelopen maandag diende het hoger beroep tegen de uitlevering van de familie Kacmaz. President Erdogan liet het niet zo ver komen. Een speciaal vliegtuig met Turkse politie aan boord vloog zaterdagavond in om de voormalige schooldirecteur op te halen. De Pakistaanse autoriteiten leverden ze uit. ‘Aan bloedhonden’, zegt een woedende advocaat Jahangir. Voor de politiek is de zaak inmiddels afgedaan. ‘Voor Pakistan is de economische relatie met Turkije veel meer waard dan mensenrechten’, concluderen Pakistaanse media.