Erdogans censuur op internet leidt tot verzet

Istanbul – Turkse demonstranten vochten afgelopen zomer maandenlang tegen de kap van een aantal bomen in het Gezi-park bij het Taksimplein in Istanbul. Een half jaar later trotseren ze al weer het traangas en de waterkanonnen van de politie.

Nu leidt het plan van de regering om censuur toe te passen op internet tot verzet.

Zaterdagavond wilde de Turkse politie geen twijfel laten bestaan over haar vastberadenheid om elke demonstratie in de kiem te smoren. Overal in het land waren agenten met duizenden op de been om de menigten uit elkaar te slaan. In het Istanbulse Taksim raakten de activisten en de politie slaags. De Turkse regering wil het internet, dat al behoorlijk onder de duim wordt gehouden, middels een nieuwe wet verder aan banden leggen. De wet die de akp-regering produceert maakt het een censuurcommissie mogelijk om zonder rechterlijke uitspraak websites binnen vier uur uit de lucht te halen.

Onder premier Erdogan zijn de Turkse media al behoorlijk monddood gemaakt. Honderden kritische journalisten zijn onder druk van de regering ontslagen. De angst voor de sterke man van het land is zo groot dat de nieuwszenders op de eerste dagen van de Gezi-rellen kookprogramma’s en natuurdocumentaires uitzonden. Internet bood in die dagen soelaas. En nu moet het net dus aan banden gelegd worden.

De vraag is of de Turken het gaan pikken dat Erdogan een soort China van het land gaat maken. Want, ook al was de Turkse democratie altijd al kreupel, de Turken kennen wel de smaak van de ‘halve vrijheid’. Schrijver en analist Cinar reageert cynisch: ‘Laat ik voorop stellen dat premier Erdogan erg ver zal gaan om de macht te behouden. De enige manier om een volledige autocratie te stichten is de democratie om zeep helpen. Daar is de regering nu mee bezig. De nieuwe internetregeling is niets anders dan een nieuwe stap in die richting.’

Turkije is echter deel van de westerse wereld, is lid van de Navo en voert gesprekken voor volledig lidmaatschap van de Europese Unie, erkent Cinar. ‘Het zal niet makkelijk worden voor Erdogan om zijn plannen door te voeren. Turkije is een ander land dan China en heeft andere politieke tradities. Maar de prijs van dit beleid van Erdogan gaat het Turkse volk in economisch en sociaal opzicht wel betalen.’