Het is helemaal niet moeilijk om door te gaan in deze taalvervuiling. Veel moeilijker is het om je voor te stellen dat in Ruanda nu een miljoen mensen zijn afgeslacht met machetes die echt niet scherp gehouden worden met een elektrische messenslijper. We staan machteloos tegenover het voormalige Joegoslavie, zo dichtbij, laat staan dat we iets doen aan Hutu’s en Tutsi’s. Toch denk ik dat we een granaat of een kogel nettere moordwapens zijn gaan vinden dan machetes. Een kogel is snel en doeltreffend, soort van clean als je er direct aan doodgaat, terwijl we een handhakwapen primitief en akelig vinden. We zijn wel erg ziek met z'n allen zo langzamerhand.
Er zijn weer zoveel kleine en grotere kinderen het slachtoffer geworden van iets waar ze niet om gevraagd hebben en waar ze zeker niet medeplichtig aan zijn. Je maag draait toch om als je leest dat een hulpverlener die lijken uit het Victoriameer viste, echt onwel werd toen hij een speer met drie baby’s eraan geprikt uit het water haalde.
Primitief, dat is zeker erger dan alle kinderen die gedood zijn in Joegoslavie of die benen, stukken hersenen, ogen of wat ook kwijt zijn. Overal ter wereld, als ze niet van de honger doodgaan. Wij maken ons kwaad om de verslavende werking van de krasloterij. En terecht. Machetes in de sigarenwinkels, is dat geen oplossing?