Erica Terpstra heeft met haar verkiezing tot voorzitter van de hoogste sportorganisatie NOC/NSF een meer dan historische overwinning behaald. Ze heeft het old boys-netwerk dat de belangrijke posities in Nederland onderling verdeelt een nederlaag toegebracht die te vergelijken is met de uitschakeling van Feyenoord in de nationale beker door Ajax 2. Want ook in 2003 worden posten van burgemeesters, commissarissen van de koningin, voorzitters en leden van overheidscommissies, commissarissen van grote bedrijven, en topposities bij de publieke omroep en de aantrekkelijke posities in de sportwereld nog altijd verdeeld tussen mensen (pardon, mannen) die elkaar via een verfijnd society-netwerk nauwkeurig in de gaten houden.

Zo goed hebben al die elkaar altijd steunende en niet te controleren klonen van de middelmaat het de laatste jaren in hun arrogante wijsheid gedaan dat we in de nieuwe eeuw te maken kregen met de opkomst van Pim Fortuyn, de dreigende ondergang van Ahold, de uitverkoop van KLM, de bloei van commer ciële zenders en de verzakelijking van de sport. Alles en iedereen behorende tot het netwerk was gereed voor de machtsoverdracht van voorzitter meneer Hans Blankert van NOC/NSF aan meneer Ruud Vreeman. De ex-voorzitter van de PvdA dacht naast zijn burgemeesterschap van Zaandam anderhalve dag te kunnen besteden aan zijn hobby sportbestuurder spelen. Maar hij verloor, en dat kwam hard aan bij de boys en hun trouwe volgers van de journalistiek.

Nadat Erica was gekozen tot voorzitter zeiden de geklopten en schreven veel kranten in hun commentaren en verslagen dat Erica het nu ook moet waarmaken. Ja, dat lijkt me nogal wiedes. Maar gold dat dan niet voor de gedoodverfde favoriet en kandidaat van het old boys-netwerk, Vreeman? Ik ben er bijna honderd procent van overtuigd dat Vreeman zo niet was benaderd als hij was verkozen. Over hem zouden zijn aanhangers hebben geschreven dat hij de ingeslagen weg van het vorige bestuur met grote voortvarendheid moest voortzetten. Maar mevrouw Erica moet het waarmaken.

Het schijnt dat de lichaams taal van Ruud Vreeman na de bekendmaking van de uitslag deed denken aan de lichaamstaal van Ad Melkert tijdens en na het historische debat vorig jaar maart na de gemeenteraads verkiezingen. Dat is nou ook weer overdreven. Het ging maar om een bijbaan, een hobby van anderhalve dag per week. En hij hoeft nu niets waar te maken, op z’n hoogst dat hij een goed bestuurder is in het bestuur onder leiding van Erica

Terpstra.