Schaduwen vooruit werpen, dat doen grote gebeurtenissen. De Volkskrant begon rijkelijk vroeg met een rubriekje over de Duitse voorbereidingen op het WK: «nog 181 dagen te gaan». Plots stopte de teller omdat die hele achterpagina nog uitsluitend aan media werd gewijd. Te billijken, maar ik mis het getik van die klok op weg naar verrukkelijks, vervelends en containers geouwehoer die elke man het gevoel opleveren dat hij zelf beter dan de experts in die studio had kunnen zitten. Dat lijkt een negatieve sensatie maar ten diepste is hij bevredigend: eindelijk beter (en zeker leuker) dan Jan van Halst en Ruud Gullit (hoewel die bij Talpa zitten en hooguit bij het feestelijk galgenmaal van Barend en Van Dorp aan zullen schuiven).
Inmiddels «geht’s los» op de televisie. bnn gooit er op vrijdag met WK-test een quiz over kennis aller WK’s tegenaan. Voor mannen die jochies bleven met schriftjes vol handgeschreven uitslagen. Aardig het onderdeel strafschoppen: stills van penalty’s met jaartal, wedstrijd en schutter. De kandidaten moeten er om beurten eentje kiezen die er volgens hen in ging. Dan loopt het beeld en gaat de bal in het net of niet. Klopt de voorspelling, dan heeft kandidaat gescoord. Gelukkig won Johnny Rep de eerste keer van Maurice de Hond (die tegen geen verlies kan). Ach, aardig rotzooitje voor wie niks beters te doen weet, maar dat de verrukkelijke Sophie Hilbrand het leidt stemt tot vreugde.

Zaterdags bij de Vara Najib loopt warm, waarin Najib Amhali samen met Mimoun Ouled Radi (in oranje pak) bezoekjes aflegt bij WK-deelnemers van vroeger en nu (Willy van de Kerkhof) of anderszins belangrijke persoonlijkheden (Ruud de Wildt), geestig bedoelde gesprekjes voert, jongejant in talloze rolletjes met gein en (helaas meer) ongein. Kortom, op geheel eigen wijze in het spoor van ooit Spaan en Vermeegen. (Vermeegen, die trouwens zijn kunstje weer solo doet, in Tros’ Zomeravondcafé, een beker die ik laat passeren.) Amhali en Radi hebben zelf veel lol en zamelen spullen in voor een veiling waarvan de opbrengst jochies moet steunen die geen clubcontributie kunnen betalen. Dat is een mooi (deels Marokkaans) doel en de hele formule (Marokkanen voor Oranje) is natuurlijk ook aardig.

Wat brengt bij een serieus project rond het WK: InsideOffside bij de nps. Sinds 18 mei vier korte documentaires uit verschillende landen over «voetbal in de multiculturele samenleving». De Utrechtse Stichting Image Support probeert talentvolle straatvoetballertjes aan een stage bij profclubs te helpen. En stelt voor hangjeugd zondags een sportzaal open met goede begeleiders. Drijvende kracht Hassan Imoussaten legt gedrevenheid en incasseringsvermogen aan de dag. Als zijn negenjarige pupil Redouan door psv wordt afgewezen reageert hij superieur begripvol. Dat hij de veel lastiger Hafid Charadi (17) bij rkc weet onder te brengen is een prestatie die nieuwsgierig maakt naar diens loopbaan. De Noorse bijdrage betreft een succesvol project bij een topclub die leed onder supportersracisme. Goed-nieuws televisie zoals er meer zou moeten zijn. De Kroatische en Finse bijdragen schetsen juist kleine tragedies van gefnuikte allochtone talenten, respectievelijk arbeidsmigrant en vluchteling. Waarmee de zaak dus weer in evenwicht is. Via internet zijn gemiste afleveringen nog te zien.

Ten slotte van harte aanbevolen vanwege Bewezen Verdiensten: De avond van het WK op 7 juni. Coproductie van Holland Sport en Andere Tijden!