De radio in Nederland wordt zo lang zamerhand het nationale handenbindertje. Nieuwe dienstbetrekkingen van deejays schijnen net zo interessant te zijn als voetballers met een nieuwe club, Radio 3 zit inmiddels in een chronische identiteitscrisis en het dance-imperium id&t sleept de staat voor de rechter vanwege etherfrequenties. Dan lijkt het gras bij de buren toch weer groener. Zo vernamen we dat de piraten zenders in Londen een grote rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de nieuwste hype in muziekland, de grime. En de Britten hebben ook nog eens John Peel. Deze levende legende krijgt zes uur per week zendtijd op de BBC waarbij de zogenoemde Peel Sessions inmiddels wereldberoemd zijn geworden. Overbekende en aanstormende artiesten krijgen van Peel de kans voor de radio te laten horen wat ze waard zijn, zonder het geëigende hitje van de cd af te spelen. Dit resulteert in vele unieke live-opnames. We moeten bekennen zelf ook enkele gebrande cd’tjes van opgenomen Peel-radio-uurtjes in de collectie te hebben.

Pas kregen we een cd binnen van een andere Britse radioshow. Dit keer betrof het Solid Steel, de radioshow van het drukke duo Coldcut. Deze twee Engelsen begonnen in 1989 al met het maken van dancemuziek, ze speelden een belangrijke rol in het ontstaan van de triphop, werkten als een van de eerste muzikanten met multimedia, richtten het label Ninja Tune op en hebben ook nog een eigen radioshow. De combinatie van deze laatste twee activiteiten leverde deze aardige plaat op van Mr. Scruff. In hun radioshow Solid Steel mixen de twee van Coldcut twee uur lang hun favoriete plaatjes in een doorlopende radioshow. Omdat ze zelf nogal eens op tournee moeten, wordt het programma vaak gevuld door andere artiesten van hun platenlabel. Mr. Scruff deed dat ook een keertje en hij brengt nu een Solid Steel- mixalbum uit. Op Ninja Tune maakte hij reeds de albums Keep It Unreal en Trouser Jazz. Zo noemt hij zijn eigen muziek ook, trouser jazz. Deze broekenjazz omschrijven is ietwat lastig, wellicht volstaat het te zeggen dat oude jazzsampletjes in een dance-jasje gehesen worden, zonder te vervallen in zouteloze jazzdance.

Het is aparte jazzmuziek met een lekker stuwend ritme. Op Keep It Solid Steel (Pt. 1) valt te beluisteren waar Scruff zijn mosterd haalt. 31 nummers jast hij er in zeventig minuten doorheen. Weer eens wat anders dan zijn deejaysets, die minimaal drie uur duren, maar regelmatig uitlopen naar de zes uur. Het mixalbum staat vol muziek die verzameld wordt onder de erg algemene term «zwarte muziek». Het gaat in dit geval om funk, soul, jazz en veel oude hiphop en dat bij voorkeur gecombineerd. Er staan bekende namen tussen als The Arsonists, Erykah Badu, The Ultramagnetic MC’s, Tipper, Prefuse 73, Soul to Soul en Pharoah Sanders. Daar hadden we tenminste eerder wat van gehoord. Van een deel van de andere 23 artiesten hadden we graag eerder gehoord. Van de vrolijke hiphop van Mad Kap bijvoorbeeld. Of het uitstapje in de jaren zeventig van The Peddlers met het Philharmonisch Orkest van Londen.

Het is een bonte verzameling met obscure muziek die Mr. Scruff op dit plaatje bijeen heeft gebracht. Vol plezier doken we nu en dan het internet op om te zoeken naar meer informatie over de onbekende artiesten. Het rustige, lome en swingende geluid met jazz, funk, soul en hiphop past precies binnen het repertoire van het Ninja Tune-label. Dat zijn nog eens dansbare arbeidsvitaminen die de luisteraar verrassen. Een aanbeveling voor het vaderlandse radiobestel, wellicht kunnen we dan eens buitenlandse vrienden een cd met opnamen van de Nederlandse radio opsturen. Tot die tijd kijken we afgunstig naar het groene gras aan de overkant van Het Kanaal.

Mr. Scruff

Keep It Solid Steel (Pt. 1)

Verschijnt binnenkort bij Ninja Tune/PIAS