Tallinn – De meest controversiële politicus van Estland, Yana Toom, lid van het Europees Parlement namens het links-populistische Keskerakond (Centrumpartij), gooit al jarenlang knuppels in het conservatieve Estse hoenderhok: ze pleit voor een draconische verruiming van de strikte nationale wetgeving op het staatsburgerschap en tegen handhaving van de EU-sancties tegen Rusland. En dat niet alleen, ze duikt regelmatig op in praatprogramma’s op de Russische tv en is, samen met andere progressieve Brusselse geesten, al drie keer bij de Syrische president Assad op de thee geweest.

Toom behoort tot de radicale tak van de Centrumpartij. Haar neo-sovjetster heeft kunnen rijzen onder toenmalig partijleider Edgar Savisaar, eind 2016 aan de kant geschoven wegens schandalen en, naar men zegt, geestelijke aftakeling. ‘Yana’ en andere houwdegens, zoals de opvliegende Tallinnse gemeenteraadprominent Mihhail Kõlvart, vinden de koers van Savisaars opvolger Jüri Ratas, in het dagelijks leven premier van Estland, veel te gematigd.

De grootste oppositiepartij, Reformierakond (Hervormingspartij), heeft nu genoeg van Toom en haar fratsen. De liberalen zijn met een wetsvoorstel gekomen dat voorziet in de mogelijkheid om personen die indertijd vanwege ‘verdiensten voor de Republiek’ het Estse staatsburgerschap hebben gekregen – dus zonder de lastige naturalitsatieprocedure te hoeven doorlopen – dat weer af te nemen. Toom, voorheen Russisch onderdaan, had op die manier in 2005 het staatsburgerschap verworven. De reden voor het eerbetoon was ‘haar deelname aan projecten, gericht op de integratie van de Russischtalige bevolking’. Initiator was de minister van Economische Zaken: Edgar Savisaar.

Reformierakond-fractievoorzitter Jürgen Ligi, ‘de man die nooit lacht’, houdt zich op de vlakte, maar volgens waarnemers is het evident dat het voorstel allereerst tegen Toom is gericht. Met de verkiezingen van maart 2019 in aantocht wil de Hervormingspartij zich zeker profileren als enige ware verdediger van de Wet op het staatsburgerschap. Het is maar de vraag of Ligi cum suis hun zin krijgen. Artikel 28 van die wet bepaalt namelijk dat iemand de Estse nationaliteit onder andere kan kwijtraken als hij voor de veiligheidsdiensten of strijdkrachten van een buitenlandse mogendheid werkt of heeft geprobeerd de constitutionele orde omver te werpen. Dat lijkt, hoe nuttig Toom zich verder ook maakt voor het Kremlin, hier niet van toepassing.

‘Ach’, zegt een analist in Tallinn, ‘ze heeft weer media-aandacht gekregen. En ze kan altijd nog een Syrisch paspoort aanvragen.’