Bij een instortende cd-markt moet de consument volgens de muziekindustrie nu dringend aan de dvd. Het gevolg: in adembenemend tempo worden concertopnamen op dvd gezet, met steevast obligate beelden achter de schermen, die dan als «the making of…» het verkoopargument zouden zijn.
De Braziliaanse dvd-serie MTV Acústico vormt een gunstige uitzondering op dit zielloze cowboykapitalisme. In het afgelopen jaar verschenen van vele interessante Braziliaanse artiesten (Jorge Ben Jor, Seu Jorge, Maria Bethânia) muziek-dvd’s, waaraan uit alles blijkt dat de muziek centraal staat.
De akoestische sessie die de Braziliaanse rapper Marcelo D2 voor MTV Brazilië opnam is hier nooit officieel uitgebracht. Dat is een kleine ramp, want zelden kwamen hiphop en akoestische instrumentatie zo overtuigend samen als bij Marcelo D2. Het concert zelf duurt maar een uur, maar in ieder nummer zie je zo veel spelplezier, virtuositeit en creativiteit dat alleen al het bekijken van de dvd de concertervaring evenaart (of in elk geval een gekmakend verlangen om erbij geweest te zijn weet op te wekken). Doorgaans is het hard wegrennen wanneer een artiest het eigen kroost het podium op sleept, maar zelfs dat krijgt Marcelo D2 voor elkaar zonder een weeë bijsmaak bij de kijker achter te laten. Vader en zoon zien rappen over het dilemma brood op de plank of een tripje naar Disneyland – het klinkt sentimenteel, maar het is ontroerend om te zien.
Voordat Marcelo Maldonado Gomes Peixoto (1967) met zijn tweede cd A procura da batida perfeita (Op zoek naar de ultieme beat) en de MTV-sessie doorbrak in Brazilië had hij begin jaren negentig al furore gemaakt als frontman van Planet Hemp, een onstuimig gezelschap dat rock met funk en rap combineerde. Tekstueel ging het over marihuana en vooral de dringend gewenste legalisatie daarvan; muzikaal deed Planet Hemp een frisse greep invloeden uit funk, rock en rap. Voor samples werden niet de voor de hand liggende Amerikaanse funksamples, maar juist Braziliaanse klassiekers benut. Het propageren van een in marihuana gemarineerde leefstijl leverde de groep even veel geloofwaardigheid op als rumoer, afgebroken concerten en een kort verblijf in de gevangenis voor Marcelo.
Inmiddels is Marcelo 33 en heeft hij drie kinderen bij drie vrouwen. In een Brits interview zegt hij dat hij na de chaotische dagen van Planet Hemp in een nieuwe fase is aanbeland: «I think that I’ve managed to make my intentions clearer. It’s the first time, in six albums, that I’ve sung the word ‹love›. I always had the public’s respect, but I think that now different people are starting to think: damn, this crazy, tattooed dope-head is pretty good.» Op de dvd zie je de artiest als een kind zo blij met het orkest dat hem is gegund: topsessiemuzikanten die samba, bossanova en reggae combineren alsof het niks is. Ook de gasten zijn niet mis: pianist João Donato is een veteraan van de Braziliaanse bossanova en MPB (Musicá Popular Brasileira, zoals de Braziliaanse pop wordt genoemd) en de Amerikaanse rapper Will.I.Am is bekend als lid van Black Eyed Peas.
Vrijdag 24 juni treedt Marcelo D2 op tijdens het Amsterdam Roots Festival in de Melkweg, Amsterdam.
A procura da batida perfeita is uitgebracht door Mr. Bongo; distributie Coast to Coast