Londen - Op de dag dat de Britse minister van Financiën George Osborne de grootste bezuinigingen sinds mensenheugenis aankondigde, knabbelden europarlementariërs in Brussel negenhonderd miljoen van zijn begroting af. Dat is de Britse bijdrage aan de 6,5 miljard euro die het Europese budget groeit. Waar het geld had kunnen worden besteed aan 29.000 verpleegsters of 34.000 politieagenten, gaat het nu onder meer naar vorstelijk beloonde ambtenaren en onderzoeksassistenten.
Dat leidt, vrezen veel Britten, tot meer regeltjes vanuit Brussel. Nu al bestaat er genoeg ergernis: bij een marktkoopman in Gosport die voor de rechter dreigt te worden gesleept omdat hij groenten in ounces verkoopt, bij burggravin Dilhorne die geen scharreleieren mag verkopen wegens de Welfare of Laying Hens Directive en bij ondernemers die last hebben van de voorgestelde verruiming van het zwangerschapsverlof. En dan zegt er nog een richtlijn dat het gebruik van de titels ‘Mrs’ en Ms’ seksistisch is.
Zeker zo groot is de ontevredenheid over de nonchalante omgang in Brussel en Straatsburg met belastinggeld. Zo gingen europarlementariërs op een door EU-burgers gesubsidieerde skivakantie in de Italiaanse Alpen en vond de Europese zonnekoning Herman Van Rompuy het nodig zich in een limousine, geëscorteerd door draaiende zwaailichten, van Brussel naar Parijs te laten vervoeren om daar het vliegtuig voor een vakantie naar de Bahama’s te nemen. Reden was zijn veiligheid. Echter, de niet minder kwetsbare David Cameron reist regelmatig met de trein van Londen naar Brussel.
Voor de Britten staat er nog meer narigheid te wachten nu de Europese Commissie weer gaat kijken naar de korting die Margaret Thatcher indertijd heeft bedongen, ter compensatie voor het feit dat de Britten amper landbouwsubsidies innen. Een paar jaar geleden is deze dankzij ruimhartig onderhandelen van Tony Blair al verlaagd tot drie miljard per jaar, maar nu dreigt totale afschaffing. De Britse regering kampt met het probleem dat haar afgezant in de Commissie, Catherine Ashton, bepaald geen zwaargewicht is. Bij de onderhandeling over de ‘Cheque Britannique’ schitterde ze bovendien door afwezigheid. Ze zat in een luxeoord op de Seychellen te vergaderen over piraterij.
Voor Cameron komt er nóg een uitdaging aan. De Fransen en Duitsers willen binnen twee jaar het Verdrag van Lissabon herschrijven, nodig geacht wegens de crisis die Griekenland, Ierland en andere leden van de PIIGS-familie heeft getroffen. Als Cameron zijn belofte nakomt, gaat hij een referendum houden, wat vrijwel zeker een ‘No, thanks’ oplevert. Hiermee riskeert de Conservatieve premier niet alleen de toorn van Brussel, maar ook van de eurofiele liberaal-democraten, met wie hij een wapenstilstand heeft over het Europese vraagstuk.