Van de bijna zestigduizend immigranten die de oversteek naar Italië in dit covid-jaar 2021 hebben gemaakt vanuit Libië, Tunesië en Turkije hebben de andere Europese landen er 97 overgenomen. En van de ruim 103.000 die de afgelopen drie jaar over zee Italië hebben bereikt, zijn er slechts 1209 legaal over andere EU-landen ‘geherdistribueerd’, zoals het in Brussel-idioom heet. Italië staat er helemaal alleen voor aan de waterkant van de Europese grenzen, ondanks voortdurende EU-summits, toppen, beloftes, verdragen en afspraken.

De Italiaanse premier Mario Draghi heeft het nog maar eens helpen herinneren op de laatste Europese ontmoeting van 12 november in Parijs. Het officiële onderwerp van de door president Emmanuel Macron georganiseerde ‘Conferentie over Libië’ waren de verkiezingen die hopelijk op 24 december in Libië gehouden zullen worden. Het verscheurde land dat al tien jaar in chaos en burgeroorlog verkeert, moet dan democratisch naar de stembus. Dat is een proces dat bijna niet valt voor te stellen in het huidige Libië, vandaar dat Macron samen met de Italiaanse premier Draghi en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een actieplan wilde opstellen.

Draghi hielp herinneren dat Italië voortdurend vluchtelingen opneemt en dat niemand in Europa ze overneemt. Vorige week kwamen er weer 75 doden bij op de bodem van de Middellandse Zee en zijn 350 vluchtelingen uit de woeste herfstzee gered door de Italiaanse kustwacht. Begin november redde het Duitse ngo-schip de Sea-Eye het recordaantal van 847 Afrikanen tijdens zeven verschillende reddingsoperaties uit de zee tussen Libië en Italië en mocht ze na veel gesoebat uiteindelijk aan land laten gaan in de Siciliaanse haven van Trapani. Malta had zoals gebruikelijk de andere kant op gekeken toen het Duitse ngo-schip langsvoer en vele noodoproepen deed.

Wat opviel was de enorme hoeveelheid onbegeleide minderjarigen (130) en de toenemende hoeveelheid jonge meisjes uit Ivoorkust. Volgens de Italiaanse woordvoerster van Save the Children wijst dat bijna zeker op een nieuwe prostitutiemarkt. Eerst waren het minderjarige meisjes uit Nigeria, nu dus Ivoorkust. En de klanten zijn westerse, vaak Italiaanse, mannen in dikke auto’s die het lekker vinden om in de bosjes langs de kant van de weg een doodsbang kind te verkrachten.


Het aantal in 2021 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee volgens het Missing Migrants Project (IOM): 1577