In RTL Boulevard dook Arie Boomsma op. Arie is christen-presentator met filmsterrenkop die een goeroeachtige zelfingenomenheid uitstraalt. Ooit bij bnn begonnen, maar teruggekeerd naar de roots van het ouderlijk domineesgezin, schittert hij nu in 40 dagen zonder seks. Van mijn studenten, matige tv-gebruikers en totale EO-weigeraars, kijken er velen, samen met bijna 680.000 anderen – wat voor Nederland 3 een hoge score is, meer zelfs dan Holland Sport. En dan doe je iets heel erg goed.
Arie toont ons jongelui die er wel pap van lusten en de (oncontroleerbare) weddenschap van zes weken onthouding aangaan. Mijn weerzin tegen het project wortelt in het ranzige opportunisme waarmee het propageren van seksuele inperking en Liefde boven Lust dienstbaar is aan Het Hoogste Doel van kijkcijfersucces. Want die studenten kijken niet om zich te laten inspireren tot al dan niet evangelische onthouding, maar vanwege sneaky beelden van friemelen in kroeg, disco en slaapkamer, vanwege beeldend taalgebruik (‘even niet bonken’; ‘een aardig tongetje gelegd’) en uit nieuwsgierigheid naar welke promiscue types zich voor een dergelijke bespottelijke programmaformule lenen. Waarbij de vraag komt of die hun zelfgestelde doel halen of zullen zwichten voor verleidingen – naar schatting tien procent van de kijkers hoopt daarbij dat de geest sterker zal zijn dan het vlees. De jongedame die in aflevering 3 voor haar examen slaagde en door Arie als bekroning in een bespottelijk lange witte limousine werd opgehaald voor toejuichingen door haar naasten, brulde dan ook toen de champagnekurk plofte: ‘En nu veertig dagen seks.’ Zending mislukt maar netmanager blij.

Maar wat deed Arie bij Daphne Bunskoek? Hoofdpersoon uit aflevering 2, Bregje, had haar mobieltje voor de camera gehouden waarop de naam van een jongen valt te lezen die haar het bed in wilde sms’en. Jongeman pikte dat niet en had als wraak zowel intieme foto’s van Bregje als haar telefoonnummer op internet gezet. Waarna ze alle vunzigheid over zich heen kreeg die op zoiets kennelijk volgt – mengsel van geilheid en vrouwenhaat. Arie sprak onthutst over zo veel respectloosheid jegens Bregje en zei dat je dan merkt ‘wat het is als iemand achttien is die dat allemaal voor het eerst meemaakt’.

Voor het eerst door de EO voor de hyena’s geworpen, ja. Maar hij gaf tenminste nog toe dat de producent een blunder had begaan door de naam van de ellendeling niet onleesbaar te maken. Zo niet Albert Verlinde, die stralend vaststelde dat Bregje, die in de uitzending had gezegd het bed met vijftig jongens gedeeld te hebben, door de EO dus voor de 51ste keer genaaid was, en die vond dat ze absoluut niet in bescherming hoefde te worden genomen, omdat ze na vijftig keer heus haar rijbewijs wel gehaald had. Twee ingestudeerde grappen waar hij zelf hartelijk om moest lachen. In tegenstelling tot Daphne Bunskoek, van wie je je dan ook afvraagt hoeveel beschaving ze bereid is op te geven voor bakken rtl-geld. Alberts onwelriekende mentaliteit wint het daar namelijk altijd. Al was het alleen al in de vette voice-over waarmee gemengde berichten uit de showbizz van stuitend commentaar worden voorzien. Arie en Albert: de Duivel en Beëlzebub.

40 dagen zonder seks, EO, dinsdag 20.30 uur, Nederland 3