Na een maaltijd met Russische specialiteiten klinkt er muziek uit het vertrek van de bediendes. Het is geen hoofse muziek zoals Natasja gewend is te horen, nee eerder een simpel Russisch volksliedje. Als de oom opmerkt dat Natasja erdoor geraakt wordt pakt hij een gitaar en begint het te spelen. Natasja, onderwezen door een Franse gouvernante, kon het lied onmogelijk kennen, toch zet ze haar handen in haar zij, beweegt haar schouders en begint te dansen met precieze sierlijkheid.

De instinctieve dansbewegingen van Natasja suggereren dat de Russische ziel zich blootgeeft in de dans. En als dat zo is, hoe ziet dan de Nederlandse ziel eruit? Tot onze treurnis moeten we bekennen dat alleen het ‘gabberen’ en de ‘polonaise’ ons te binnen schieten als typisch Nederlandse dansen.

De elf dansers van de Junior Company van Het Nederlands Ballet zullen niet veel ouder zijn dan Natasja. Afgelopen week brachten zij Lightness in dans-vorm naar Mediamatic. Elke dag werkten ze tijdens een openbare repetitie aan een choreografie die ze ’s avonds opvoerden. Het elftal is een bijzonder internationaal gezelschap. Als je ze naast elkaar ziet, steken ze de Benneton-reclames uit de jaren negentig naar de kroon. Maar als ze de dansvloer betreden, verdampt dat beeld, en worden ze hecht als één organisme.

We zouden graag de Natasja-test met ze willen uitvoeren om de Japanse, Sierra Leoonse, Turkse of Spaanse ziel te zien dansen. Het zal veel moois opleveren, daar zijn we zeker van. Misschien dat de Natasja-test zelfs bij de twee Nederlanders van het gezelschap werkt. Eerst maken we een bord met boerenkool en rookworst voor ze, dan zetten we De Havenzangers op. Het zou kunnen dat we met tranen van ontroering kijken naar een uitvoering van de polonaise.


De tentoonstelling is voorbij maar door op #LightnessBallet te zoeken op Facebook en Twitter zijn alle voorstellingen in documentatievorm terug te zien. Sinds 3 juni is er een nieuwe expositie in Mediamatic die Dirk Vis en Willem Sjoerd van Vliet volgende week bespreken (want Lightness is ook: hoppen van onderwerp naar onderwerp).