De sprekers van deze avond zijn cyborgantropoloog Amber Case (US) en de Mexicaans-Amerikaanse schrijver en filosoof Manuel DeLanda (US). Op de twee lezingen volgt een debat met de sprekers en het publiek, dat gemodereerd zal worden door Margriet Schavemaker (NL), Hoofd Collecties en Onderzoek bij het Stedelijk Museum Amsterdam.

In de gemoderniseerde samenleving strijden een sterk geloof in technologische vooruitgang en een gevestigd wantrouwen in de gevolgen van technologie voor de maatschappij en de toestand van de mens met elkaar om voorrang. Door de opkomst van de computer en mobiele technologie zijn onze levens diep verstrengeld geraakt met, of worden misschien zelfs wel beheerst door, machines die zowel worden geprezen als gevreesd. Als de wetenschap en technologie zich zo snel blijven ontwikkelen als in de laatste vijftig jaar, wat zal dan in toekomst de relatie zijn tussen vrouw/man en machine? Zal de posthumane toestand, beschreven door onder meer Donna Haraway en Katherine Hayles, werkelijkheid worden of zullen de culturele gevolgen van de technologische ontwikkelingen in de komende decennia stagneren?

De toekomst lijkt vooral te liggen in de vervaging van het kunstmatige en het echte: van genetica tot augmented reality, de ‘natuurlijke’ wereld wordt vermengd met een gemaakte wereld. Hoe zal de verdere vergroeiing van deze vermengde werkelijkheden van invloed zijn op onze collectieve toestand? En welke rol spelen zij in de toekomst van de kunst?

Over Facing Forward: Art & Theory from a Future Perspective

Het programma van Facing Forward bestaat uit een serie van lezing- en debatavonden die ieder een ander urgent thema aanstippen en samen een mogelijk toekomstscenario schetsen van de hedendaagse kunst en (kunst)theorie, waarbij innovatie modellen en strategieën voor de praktijk van vandaag worden geboden.

Klik hier voor het volledige programma van Facing Forward

Praktische informatie:

Voertaal: De voertaal van alle avonden is Engels.

Kaarten: De toegangsprijs is € 10,00 per avond, indien u uw kaarten koopt via onze website www.facingforward.nl. Kaarten aan de deur kosten € 12,50. Er geldt een bijzonder tarief voor studenten en Vrienden van het Stedelijk Museum. Zie onze website voor meer informatie.

Mediapartner: De Groene Amsterdammer

Locatie: Oude Lutherse Kerk, Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam

Tijd: 20.00 - 22.30 uur

Voertaal: Engels