Op vrijdag 13 januari vindt de derde lezing- en debatavond plaats van de lezingenreeks Facing Forward: Art & Theory from a Future Perspective, over het thema FUTURE HISTORY. De sprekers van deze avond zijn kunsthistorici en critici David Summers (USA) en Amelia Jones (UK/USA). Op de twee lezingen volgt een debat met de sprekers en het publiek, gemodereerd door Kathryn Brown, professor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Tilburg. De Nederlandse tentoonstellingsmaker en kunstcriticus Steven ten Thije (NL) zal een introductiestatement verzorgen.

In de hedendaagse kunst en theorie bestaat een hernieuwde belangstelling voor de begrippen geschiedenis, archief en cultural memory, door Dieter Roelstraete beschreven als de ‘historiographic turn’, waarbij kunstenaars, tentoonstellingsmakers en critici een archeologische modus hanteren, nauwkeurig de sporen van het verleden onderzoekend. Duidt deze obsessie voor geschiedenis op onvermogen om naar de toekomst te kijken? Moeten we - en kunnen we - onszelf ontdoen van het denkbeeld ‘geschiedenis’ om weer naar de toekomst te kunnen kijken?

Een vraag die zich opdringt is of een dergelijke poging de geschiedenis tussen haakjes te zetten, niet in wezen een terugkeer impliceert naar het postmoderne denken van Francis Fukuyama en Arthur C. Danto. Zij verklaarden aan het einde van de 20e eeuw dat we in een posthistorische tijd leven. Het zou een tijd zijn waarin enkel het hedendaagse en de toekomst van belang is, het einde van de rit, zogezegd, waar de geschiedenis niet meer bestaat. Is dit denkmodel, een vroege versie van Facing Forward, nog relevant voor deze tijd, of kunnen we ons op een andere manier op de toekomst richten? Met andere woorden: hoe ziet Facing Forward 2.0 eruit in relatie tot het verleden?

Locatie: Aula, Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk), Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam

Tijd: 20.00 - 22.30 uur

Voertaal: Engels

(Persbericht)