‘Fake news’ kost Roemeense spindoctor zijn baan

Boekarest – Het was een uiterst pijnlijk moment, vooral omdat het zo onverwacht kwam. De Roemeense tennisster Simona Halep had Roland Garros gewonnen en kreeg in de Nationale Arena van Boekarest een uitzinnig onthaal. Vijftienduizend tennisfans scandeerden zonder ophouden de voornaam van de winnares van de eerste Roemeense Grand Slam in veertig jaar.

Halep zou in het stadion symbolisch de sleutels van de hoofdstad overhandigd krijgen, uit handen van burgemeester Gabriela Firea. Zij aan zij kwamen de vrouwen onder luid gejuich het stadion in. Toen Firea het woord nam stierf het abrupt weg, om te worden vervangen door een luid geboe. De burgemeester haperde even, ratelde zich door haar tekst, overhandigde de sleutels en verliet met gebogen hoofd het podium. Halep wist niet waar ze moest kijken.

Net toen je medelijden begon te krijgen met de impopulaire burgemeester van Boekarest kwam de vergelding. Firea weet het gejoel in het stadion aan ‘soroïsten’, supporters van George Soros. Op Facebook-pagina’s van haar politieke partij psd verscheen een montage van het vernederende moment waarbij Firea uit het filmpje was geknipt. Het leek nu net of demonstranten van protestbeweging #rezist – tegenstanders van pluchepartij psd – alleen naar de huldiging waren gekomen om de sfeer te verpesten. Tegenover die verdachtmaking monteerde George Harabagiu, maker van het filmpje, beelden van enthousiaste psd’ers die Halep op groot scherm aanmoedigden tijdens een partijbijeenkomst.

Een beetje manipulatie is in de Roemeense politiek niet ongebruikelijk. Maar oud-journalist Harabagiu beging met zijn knip-en-plakwerk een dure misstap. In het door hem bewerkte filmpje jouwden duizenden fans een beteuterde ‘Simona’ uit, die geen achternaam meer nodig heeft, omdat ze in één rijtje staat met grootheden als turnster Nadia Comaneci, voetballer Gheorghe Hagi en tennisser Ilie Nastase.

In de storm van ongeloof die volgde op de montage haalde burgemeester Firea haar Facebook-pagina offline en verloor Harabagiu zijn baan. Opvallend was de kadaverdiscipline die hij bij zijn ontslag tentoonspreidde. ‘Ik zal trouw blijven aan (partijleider) Liviu Dragnea. Hij heeft absoluut correct gehandeld. Iedere vergissing moet direct consequenties krijgen. Mobilisatie en discipline!’ tikte hij in een uitgelekt WhatsApp-bericht. Firea zelf zette haar Facebook-pagina na een paar dagen weer online, maar of het nog goed komt met de reputatie van de kroonprinses van de psd valt te betwijfelen.