Jonah Hill en Emma Stone, Maniac, Netflix © Michele K. Short / NETFLIX

Een van de boeiendste figuren in het hedendaagse Hollywood: Jonah Hill (1983). Tien jaar geleden begon hij als zwaarlijvige bijrolacteur in een rits flauwe komedies, tegenwoordig is hij een Oscar-genomineerde ster die uitsluitend interessante projecten aantrekt. In de Amerikaanse serie Maniac vervult hij samen met de altijd overtuigende Emma Stone de hoofdrol: beiden zijn ze kwakkelende dertigers die zich opgeven voor een raadselachtig farmaceutisch experiment. De belofte: verbetering, op alle gebieden, de betrokken dokters beweren dat ze niet alleen lichamelijke klachten kunnen herstellen, ook mentale ziektes (waar Hills personage aan lijdt) en liefdesverdriet (Emma Stone’s personage). En dat er hoe dan ook geen bijeffecten zullen volgen.

Natuurlijk is dat vragen om problemen, en de spanning tussen farmaceutische industrie enerzijds en consument anderzijds heeft natuurlijk vaker centraal gestaan in series en verhalen, alleen lijkt het bij Maniac niet hoofdzakelijk te draaien om de plot. De serie wekt vooral de indruk van een eigenzinnig sociaal experiment, enigszins verwant aan Eternal Sunshine of the Spotless Mind – geen veredelde aanklacht dus, geen ontleding van hedendaagse patiënten of de moderne tijdgeest, maar een alternatieve wereld die met volle overtuiging wordt opgeroepen. Intrigerend, onconventioneel en getuige de vrijgegeven trailer ook visueel overtuigend: Maniac ziet er beklemmend en strak uit, een combinatie van sciencefiction, actie en claustrofobie.

‘Pain can be destroyed’, zegt de dokter in de trailer. ‘The mind can be solved.’ Iemand die in zulke zinnen praat, ja, daar wil ik meer van horen, en over een bedrijf dat zo denkt over pijn wil ik gerust tien afleveringen bekijken.

Mocht u nog niet geïnteresseerd zijn: Maniac is geheel geschreven en geregisseerd door Cary Fukunaga, die eerder al het overrompelende eerste seizoen van True Detective regisseerde. Dat was een van de sfeervolste, best gemaakte series van de laatste jaren. Maniac heeft het in zich om datzelfde niveau te halen.

Maniac is vanaf 21 september te zien op Netflix