Fassbinder (1945-1982) geldt als het wonderkind en enfant terrible van de Nieuwe Duitse Film. Met een budget van dertien miljoen Duitse mark was Berlin Alexanderplatz, een bewerking van Alfred Döblins grote-stadsroman, destijds de duurste Duitse televisieproductie ooit. Honderdvijftig dagen duurden de opnamen van de serie van dertien delen en een epiloog, bij elkaar goed voor vijftieneneenhalf uur film. Toen Berlin Alexanderplatz in 1980 door de West Deutschen Rundfunk (WDR) werd uitgezonden, was dat een waar evenement; ook de VPRO-uitzendingen datzelfde jaar in Nederland waren een succes. Berlin Alexanderplatz werd wereldwijd lovend ontvangen en was in 1983 in New York wekenlang in de bioscopen te zien.

Veel mensen hadden in die jaren nog een zwart- wit televisie die geen recht deed aan de subtiele kleurenopnamen. Onder het toeziend oog van Fassbinders voormalige cameraman Xaver Schwarzenberger en zijn voormalige editor Juliane Lorenz (nu voorzitter van de Rainer Werner Fassbinder Foundation) werd Berlin Alexanderplatz gerestaureerd in de kwaliteit die de Duitse cineast destijds beoogde, maar niet kon bereiken vanwege beperkingen in productie en techniek. Met behulp van de nieuwste technologie zijn de kleuren en het geluid volgens de oorspronkelijke aanwijzingen van de regisseur beeldje voor beeldje gecorrigeerd. Na deze digitale restauratie werd de film van 16mm - om financiële redenen werd destijds op 16mm gedraaid - op het veel duurzamere 35mm-formaat gezet.

Berlin Alexanderplatz is vanaf 3 mei te zien in het Filmmuseum (Amsterdam) en Filmhuis Den Haag, daarna in verschillende Nederlandse filmtheaters. www.filmuseum.nl

Berlin Alexanderplatz: Remastered (West-Duitsland 1980 / Duitsland 2007)
35mm - kleur - ca. 940 minuten, Duits gesproken, Nederlands ondertiteld