De aanslag die de Turk Mehmet Ali Agca op 13 mei 1981 op paus Johannes Paulus II pleegde, is «het laatste grote mysterie van onze tijd», oordeelde cia-chef Robert Gates enige jaren geleden. Hij was ervan overtuigd dat de poging tot moord op de Poolse paus niet een eenmansactie van Agca was, maar een groter complot van de Sovjet-Unie en aanpalende staten tegen de katholieke wereld, niet het minst om in Karol Wojtyla’s moederland aartskatholiek Lech Walesa, voorman van het opstandige Solidarnosc, de wind uit de zeilen te nemen.
Afgelopen zaterdag, precies negentien jaar na de vermeende communistische aanslag, droeg Johannes Paulus II de mis op in het Portugese Fátima, het bedevaartsoord even ten noorden van Lissabon. Tussen 13 mei en 13 oktober 1917, in het jaar van de Russische Revolutie dus, verscheen de Heilige Maagd daar liefst zes keer aan een drietal kinderen. Ze vertrouwde de jonge herders drie voorspellingen toe. De eerste twee gingen over het einde van de Eerste Wereldoorlog en over Rusland dat na «dwalingen» door de wereld te hebben verspreid «bekeerd» zou worden. De laatste profetie werd beschreven als een angstaanjagend fenomeen, te afschuwelijk om te openbaren. De brief waar een en ander ter verduidelijking in neergeschreven stond, verdween onder Paulus VI echter in de Vaticaanse kluizen.
In Fátima, inmiddels hét symbool van het Roomse anticommunisme, gaf kardinaal Angelo Sodano, secretaris van de paus, afgelopen zaterdag meer helderheid over het al jaren aan speculaties onderhevige derde geheim. «Een bisschop die in het wit gekleed is» beweegt zich biddend voort «tussen de lichamen van de martelaren en valt ook op de grond, ogenschijnlijk dood, in een regen van kogels», zei Sodano. Duidelijk een verwijzing naar de aanslag in 1981, meent Rome. Dat de paus de poging tot moord overleefde is volgens Sodano te danken aan de voorkennis van Maria.
Ondertussen hebben conspiratieve geesten die niks in de uitleg van het derde geheim van Fátima zien al hun hoop gevestigd op zuster Lucia, de enige herder die indertijd Maria’s vooruitziende blik aanschouwde en nog leeft. De twee anderen, op jeugdige leeftijd overleden, werden zaterdag in Fátima zalig verklaard. De laatste nog zittende leider uit het tijdperk van de Koude Oorlog zal de dag prijzen dat de werkelijke kenner van het derde geheim van Fátima in Maria’s hemel kan worden bijgezet.


Peter Vermaas