Nieuws : Voor een journalist is het zaak elke dag die juiste nieuwssites bij te houden, dus NRC, The Economist en de BBC zijn verplichte kost. Voorbeeld voor elk dagblad: de website van de New York Times. Nagenoeg alle artikelen in de krant en in het archief staan openbaar. Inclusief talloze video’s, columns en fotoreportages, met uiterst gebruikersvriendelijke zoekfunctie. Goed om de dag mee te starten.

Tijdschriften: De VS blijven voor mij toch het Mekka der tijdschriftjournalistiek, waar redacteuren als halve bekendheden behandeld worden (Oké, dat is misschien niet waar, maar ik probeer te bewerkstelligen dat mijn vrienden hier me dusdanig gaan behandelen) en columnisten serieuze opiniemakers zijn. Favorieten zijn The New Republic, de Amerikaanse tegenhanger van De Groene, altijd origineel, doordacht en vaak ook nog grappig, en The New Yorker, al is het alleen maar om de briljante cartoons.

Kritiek : Deze Amerikaanse website verzamelt alle (Engelstalige) recensies van films en albums, en berekent vervolgens een gemiddeld cijfer, inclusief handige links naar recensies in kwestie: www.metacritic.com. Metacritic is helaas gestopt met het verzamelen van literatuurrecensies; daarvoor ga ik dan naar The Complete Review. Ook handig is de Papieren Man, verbonden aan NRC, die vaak heldere overzichten heeft van wat waar verschijnt. Sign and Sight weet vaak weer onverwachte essays op te duikelen uit allerhande Europese tijdschriften.

Kunst : Had ik maar meer verstand van kunst! Had ik hier maar een serie links naar goed ingelichte websites! Ik houd het op eentje, van de net aan de Rietveld afgestudeerde kunstenarette Carline Huge, omdat ik van kleurtjes en vormen houd.

Wacht. Ik weet er nog een. Weet niet of dit telt als kunst, Last Nights Party: verzameling gestileerde foto’s van schaamteloos mooie mensen op onwaarschijnlijk hippe feestjes in LA, Rio, New York en Milaan, allen prachtig mooi gefotografeerd.

Humor : Met het geld van zijn bestseller A Heartbreaking Work of Staggering Genius richtte Dave Eggers de hipperdehippe uitgeverij McSweeneys op – gespecialiseerd in, wat Eggers noemt, ‘non-required reading’. Niet verplicht, maar wel heel leuk. Op de website staan dagelijks de meest uit de hand gelopen, vergezochte grappen: www.mcsweeneys.net. Nog een tip in datzelfde kader: www.theonion.com.

Werkontwijkend gedrag: De heren Brown, Harris & Stevens hebben met zijn drieën het meest chique makelaarskantoor van New York. Alleen weggelegd voor de superhypermegarijken. Door de foto’s geeft het een perfect inzicht in hoe miljonair zijn in Manhattan er precies uitziet. Opvallend genoeg gaan de miljoenenstulpjes veelvuldig gepaard met een apert zouteloze inrichting, wat maar weer aantoont dat geld niet gelijk staat aan goede smaak.

Ook YouTube is onvermijdelijk. Altijd wel iets naar wens, van de meest stijlvolle videoclip van Roxy Music tot de beste slagen van Roger Federer.