De tentoonstelling ‘Fellini - The Exhibition’, opgezet als een visueel laboratorium, toont de bronnen van Fellini’s rijke verbeelding en laat zien hoe Fellini in zijn films en daarbuiten een mythisch beeld van zichzelf en van het Italiaanse leven schiep. Te zien zijn opnamen uit de films, door Fellini gemaakte tekeningen, Fellini’s reclamefilms en de talloze droombeelden die hem inspireerden - op aanraden van de psychoanalyticus Ernest Bernhard bijeengebracht in de ‘droomboeken’ (ook te zien). Hieruit doemt een beeld op van een man die voortdurend nieuwe interpretaties gaf van zijn jeugdjaren, zijn dromen en de door het onbewuste opgeroepen beelden en verhalen.

Ook in de laatste weken van Fellini - The Exhibition kan een tentoonstellingsbezoek gecombineerd worden met een film uit het Fellini-retrospectief, zoals La strada, La dolce vita, (Otto e mezzo), La città delle donne en Amarcord.

Cinema Concert: The Circus - 22 sept. 16.00
The Circus van Charlie Chaplin is een van de grote klassiekers uit het tijdperk van de stille film en een van de favoriete films van Federico Fellini en Giulietta Masina. EYE vroeg het Eef van Breen Ensemble om een nieuwe score te schrijven voor The Circus. Van Breen schrijft ook de muziek voor de voorstelling ‘Fellini’ van het Noord Nederlands Toneel, die in december in première gaat. Hierin is hij te zien in de rol van Nino Rota. Rota’s wervelende composities zijn ook uitgangspunt voor de begeleiding van The Circus.

La grande bellezza - 22 sept. 20.30
Het weelderig vormgegeven La grande bellezza is na de première in Cannes (Gouden Palm-competitie) veelvuldig vergeleken met Fellini’s beste werk. Een ‘La dolce vita voor de eenentwintigste eeuw’ wordt Paolo Sorrentino’s zesde speelfilm wel genoemd.

(Persbericht)


Beeld: EYE