In het patriarchaat Pakistan worden vrouwen geacht zich zo min mogelijk in het publieke leven te vertonen. Wie wel het lef heeft, wordt met lustige ogen nagestaard of belaagd met vulgaire opmerkingen.

‘Te zot voor woorden’, vond de 26-jarige Natasha Ansari na haar terugkeer uit Amerika waar ze vier jaar studeerde. ‘In het Westen lopen vrouwen vrij op straat. Ze sporten en drinken in bars. Niemand valt ze lastig.’ Ze besloot samen met haar vriendin Sadia Khatri de feministische protestbeweging Girls at Dhabas op te richten. ‘Dhabas zijn kleine straatcafés waar mannen thee drinken en waar vrouwen niet horen te komen’, legt Khatri uit. Ze vertelt over haar saaie jeugd. Als jong meisje zag ze van achter het raam hoe haar broertjes cricket speelden en zij niet eens de tuin achter het huis in mocht. ‘Ik wilde fietsen, in bomen klimmen, zwemmen. Ik mocht helemaal niets, omdat ik een meisje ben.’

Sadia maakte een selfie in een Dhaba en plaatste die op Facebook. Lachend vertelt ze hoe geïrriteerd en verbaasd mannen reageerden toen ze in haar eentje een kopje thee bestelde en met haar mobiele telefoon een foto van zichzelf nam. Haar foto zorgde voor een storm van reacties. Niet alleen vanuit Pakistan maar vanuit verschillende Aziatische landen stuurden vrouwen selfies op de fiets, de bromfiets en in mannencafés. In Lahore organiseerden vrouwen een fiets- en bromfietstocht door de stad om mannen duidelijk te maken dat zij op straat net zo veel rechten hebben.

Nadat twee gemengde cricketelftallen door militante jongeren werden aangevallen, organiseerde Girls at Dhabas een week later op dezelfde plek opnieuw een cricketwedstrijd. De jonge meiden stuurden massaal hun selfies naar Facebook.

Via sociale media hoopt Girls at Dhabas het patriarchaat om zeep te helpen. ‘Revolutie!’ scanderen de meiden. Al weten ze dat ze een zeer lange adem nodig hebben om hun doel te bereiken. Via Twitter roepen ze Pakistaanse mannen op respect voor vrouwen op straat te tonen: ‘Als ik me in het publieke leven begeef, betekent dat niet dat mijn lichaam publiekelijk toegankelijk is’, of: ‘Meisjes worden geacht zich rond middernacht niet op straat te begeven, maar is het voor mannen niet verboden op ieder moment van de dag vrouwen te belagen?’