Boedapest – Er verscheen onlangs een curieuze puzzel op de Hongaarse nieuwssite Index, een van de laatste grote media in het land die nog niet is omgevormd tot regeringsspreekbuis. De lezer kreeg een serie citaten voorgeschoteld en moest na elk citaat met een muisklik raden of deze uitspraak afkomstig was uit de mond van László Kövér, de Fidesz-voorzitter van het parlement, of uit die van László Toroczkai, de leider van de nieuwe extreem-rechtse anti-lhbt-partij genaamd Ons Land. Bij de eerste uitspraken is meteen duidelijk van wie ze komen, maar daarna wordt het moeilijk: de quiz maakt duidelijk hoezeer Fidesz inmiddels naar rechts geschoven is. Met name waar het gaat om lhbt-rechten.

Zo kwam Kövér in mei in het nieuws vanwege een uitspraak over de adoptie van kinderen door homostellen, een praktijk die volgens hem vergelijkbaar is met seksueel misbruik. Toen een journalist later tijdens een persconferentie aan de Fidesz-fractievoorzitter vroeg of dit het standpunt van zijn partij was, werd dat meerdere keren bevestigd, terwijl de ongelovige journalist zijn vraag maar bleef herhalen. Afgelopen zomer ontstond er ophef in Boedapest naar aanleiding van een postercampagne van Coca-Cola, waarop verliefde homostellen afgebeeld waren met daaronder de slogan #LoveisLove. Fidesz-politicus István Boldog riep op tot een Coca-Cola-boycot. De campagne was volgens hem schadelijk voor de ontwikkeling van Hongaarse kinderen. Later riep hij ook nog op tot het verbieden van de Budapest Pridemars.

Tot voor kort deed Fidesz nooit zulke sterke uitspraken over homoseksualiteit. In 2016 zei premier Viktor Orbán nog dat homostellen wat hem betreft mogen doen wat ze willen, dat ze in Hongarije alleen niet kunnen trouwen. Maar dit jaar lijkt de toon te zijn omgeslagen. De lhbt-gemeenschap in het land maakt zich daarom zorgen.

‘We zijn bang dat wij het volgende slachtoffer worden van de haatcampagnes van deze regering, na immigranten, daklozen, ngo’s en de Europese Unie’, zegt Tamás Dombos van Háttér Társaság, de grootste lhbt-organisatie in het land. ‘Het lijkt erop dat ze die strategie nu voorzichtig aan het uittesten zijn.’ De gemiddelde Hongaar kan zich maar moeilijk een voorstelling maken van dingen als genderideologie of transgenderschap, zegt Dombos. ‘Van die onwetendheid wordt misbruik gemaakt, er worden allerlei enge invullingen van dat soort concepten verspreid, waarbij niet geschroomd wordt ze te koppelen aan kindermisbruik.’