Parijs – Met een rally op Place du Trocadéro in Parijs speelde François Fillon afgelopen zondag zijn va tout. Na onthullingen over de fictieve banen van zijn vrouw en kinderen verkeert de campagne van de presidentskandidaat van de centrum-rechtse Républicains in zwaar weer. Zeker omdat Fillon zich als schone-handenkandidaat profileerde. Hij ontkende de aantijgingen, maar beloofde terug te treden indien de Franse justitie een onderzoek zou instellen.

Toen hij die belofte vorige week plotseling weer introk, lieten tientallen partijprominenten hem vallen. Politieke commentatoren gaven weinig meer voor zijn kandidatuur; er waren speculaties dat Fillons oude rivaal Alain Juppé zich in de coulissen warm liep om het stokje over te nemen. Maar dat was buiten de halsstarrigheid van de flegmatieke Fillon gerekend. Op het gevaar af dat hij niet alleen zijn kandidatuur, maar ook zijn eigen partij zou opblazen riep hij zijn aanhangers op naar het beroemde plein tegenover de Eiffeltoren te komen.

Fillon gokte en won. Er waren bij lange na niet de tweehonderdduizend mensen die de organisatie claimde, maar genoeg om de indruk van een toegestroomde massa te wekken. De volgende dag ging het partijbestuur van Les Républicains overstag. Er kwam géén plan B, Fillon was de kandidaat en zou dat blijven.

Het was de zoveelste wending in een uiterst chaotische verkiezingscampagne, die behalve door de schandalen rondom Fillon wordt gekenmerkt door de sterke uitgangspositie van de nationaal-populistische Marine Le Pen en de verrassende opkomst van de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron, tot voor kort minister van Economie onder president Hollande.

In zijn pogingen het vege lijf te redden schrok Fillon niet terug voor felle populistische retoriek. Zo wees hij beschuldigend naar de media, sprak van een ‘politieke aanslag’ en suggereerde meermalen dat de aanklagers in zijn zaak werden aangestuurd vanuit het Elysée, zijn aanhangers hebben het zelfs over een ‘juridische staatsgreep’. Gevraagd naar deze trumpisation van zijn campagne reageerde Fillon tijdens een interview op het achtuurjournaal dat hij misschien ‘wat ver’ was gegaan, maar dat het in verhouding stond met de manier waarop hij was aangepakt. Het was een duidelijk signaal: Fillon gaat voor de winst. En alle middelen zijn geoorloofd.