Het terrein van de pleinbioscoop is open voor publiek vanaf 19.00 uur; de film begint bij schemering, rond 21.30 uur. Wie vroeg komt, heeft de beste plaatsen; zelf stoelen meenemen blijft aanbevolen. De pleinbioscoop is te vinden op het Lloyd Multiplein aan de Schiehaven.

De film Metropolis schildert een beeld van een gigantische stad in het jaar 2026. De bewoners zijn opgedeeld in ‘denkers’ die in luxe leven, en de ‘werkers’ die zwoegen in de mijnen en opstandig worden. Eén vrouw onder de denkers komt voor hen op, maar de burgemeester van de stad sluit haar op. Hij laat een robot bouwen die als twee druppels water op haar lijkt. Deze robot zaait onrust onder de werkers, wat leidt tot een grote chaos die de hele stad bedreigt.

Metropolis was in de jaren 20 in alle opzichten een grensverleggende productie. Met een budget van 5 miljoen mark - omgerekend zo'n 16 miljoen euro - was het met afstand de duurste film uit zijn tijd. Het was ook een film van epische lengte, met een speelduur van ruim tweeënhalf uur. En met zijn geavanceerde special effects was Metropolis zijn tijd ver vooruit. Desondanks - of misschien wel juist om die reden - was de première geen groot succes. Om Metropolis toegankelijker te maken, werd de film ingekort tot 80 minuten, waarbij alle controversiële scènes kwamen te vervallen.

Pas vele jaren later werd Metropolis erkend als een baanbrekend meesterwerk, prachtig geschoten tegen een achtergrond van indrukwekkende decors, vol expressionistische, religieuze en sociaal-utopistische ideeën. De film had veel invloed op latere futuristische stedenfilms als Star Wars, Blade Runner, Robocop, The Matrix en Starship Troopers. Helaas leek een groot deel van de weggesneden scènes definitief verloren te zijn gegaan. Pas in 2008 werd een nagenoeg complete kopie van de film teruggevonden in het Cinema Museum van Buenos Aires. Die kopie werd gerestaureerd en werd dit jaar voor het eerst vertoond op de Berlinale 2010.

Deze gerestaureerde ‘volledige’ versie van Metropolis is nu voor het eerst in Rotterdam te zien met live muziek. De vertoning van deze film over een futuristische stad vormt de opmaat tot het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival 2010. Met het thema Resurrection: A Story of Rotterdam sluit deze festivaleditie aan bij de Wederopbouw van Rotterdam, die de stad maakte tot de toekomstgerichte metropool die het nu is.

Donderdag 19 augustus, 21.30 - 00.00 uur

Pleinbioscoop Rotterdam i.s.m. Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival

Metropolis (Duitsland, 1927)

Zwijgende film met live muziek

Regie: Fritz Lang

Met: Alfred Abel, Brigitte Helm en Gustav Fröhlich

153 min.

Vanaf 12 jaar

Musici: Maud Nelissen, Merima Kljuco, Frido ter Beek en Fedor Teunisse

http://www.pleinbioscooprotterdam.nl/documents/metropolis.pdf

http://www.pleinbioscooprotterdam.nl/bezoekersinfo.php

(Persbericht)