In december van dit jaar zullen regeringsleiders in Parijs bijeenkomen om te onderhandelen over een wereldwijde oplossing. Het is de belangrijkste VN-conferentie over het klimaatprobleem sinds de compleet mislukte Kopenhagen-top uit 2009.

Tot nu toe liepen de onderhandelingen altijd uit op een patstelling tussen westerse landen – onder aanvoering van de Verenigde Staten – en ontwikkelingslanden geleid door China. Sinds het vaststellen van het Kyoto-protocol in 1997 is het niet meer gelukt een overeenkomst te sluiten over pijnlijke economische maatregelen om de uitstoot van CO2 aanzienlijk in te perken.

Klimaatconferenties zijn gewoonlijk een kwestie van cijfertjes, procentpunten en economische scenario’s, kwesties die worden uitgevochten in hermetisch afgesloten conferentiehallen. Televisiekanaal Arte biedt in samenwerking met De Groene nu iedereen de kans om bij te dragen aan de discussie over het klimaat (en aan de nodige publieke druk op de onderhandelaars in Parijs).

Via deze link nodigt Arte iedereen uit een kort filmpje te maken van zijn of haar mooiste stukje natuur. Vertel waarom u niet wilt dat deze plek verdwijnt of verandert en maak kans om meegenomen te worden in een grote documentaire die Arte rond de klimaattop zal uitzenden.

Doe mee met Arte en breng in beeld waar het om te doen is: uw plek op deze planeet.


Climate Ops is op Twitter te volgen via @climateops