We zijn obsessief op zoek naar wat écht is. We willen écht eten, een echte Bang & Olufsen, echte leiders, echte liefde, écht contact. De typering “echt” is een enorme aanbeveling. Wat echt is, is puur, eerlijk en onbedorven. Echt staat tegenover schijn, virtueel, leugen en bedrog. Echt is authentiek.

Zo zoeken we naar echte liefde; opvallend genoeg steeds vaker via virtuele sociale media. Deze verschuiving naar het virtuele roept ook vragen op over wat het betekent om echt in contact te staan met mensen. Ons begrip van waardevolle verbintenissen tussen individuen en betrokkenheid bij de samenleving lijken te zijn veranderd. Hoewel we door massamedia steeds meer kunnen weten over de wereld, lijkt onze aandacht steeds vaker gericht te zijn op ons eigen leven en onze directe omgeving.

Ook Tv-programma’s waarin het echte leven centraal staat - zoals Oh oh Cherso en Boer zoekt vrouw - zijn bijzonder populair. Maar hieruit blijkt ook meteen de paradox: deze programma’s verheerlijken spontaniteit, maar in feite worden ook real-life tv-programma’s sterk geregisseerd.

Het verlangen naar echtheid is een romantische fictie: ‘zuivere echtheid’ bestaat niet. Tegelijkertijd kan niemand ontkennen dat het streven naar echtheid en authenticiteit een heel krachtig ideaal is tegenwoordig. Wat betekent het eigenlijk voor ons? Is authenticiteit een overspannen en modieus ideaal of is het juist een van de meest krachtige morele inspiratiebronnen van dit moment? En: ben ik zelf wel authentiek?

De Filosofie Nacht is ieder jaar weer het hoogtepunt van de Maand van de Filosofie. Met meer dan 750 bezoekers en 30 sprekers is de Nacht het grootste filosofische publieksevenement in Nederland. De sprekers zijn niet alleen filosofen, maar ook schrijvers, beleidsmakers en kunstenaars, zodat de Nacht een podium wordt voor een brede intellectuele reflectie op een actueel onderwerp.

Het essay voor de Maand van de Filosofie 2011 wordt geschreven door Stine Jensen en heet Echte vrienden. Hierin beschrijft zij de verregaande virtualisering van onze samenleving. Wat betekent het als we steeds virtueler leven? Gaat het alleen om de zgn. ‘social media’ of beslaat het veel meer en welke gevolgen heeft het voor ons? Stine Jensen is filosoof, universitair docent literatuurwetenschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en literatuurcriticus voor NRC Handelsblad.

Tijdens de Nacht vinden interviews plaats met o.a. Susan Neiman. Zij wordt door Sjoerd de Jong geïnterviewd over de plek van idealen in de dagelijkse realiteit. Hoe bed je idealen in je echte leven? Peter Bieri ( Pascal Mercier ), wordt door Joep Dohmen over levenskunst geïnterviewd. Hoe kan men het ‘echte leven’ leven? Is zelfverwezenlijking te leren? Connie Palmen en David Van Reybrouck worden door Wim Brands geïnterviewd over de (veranderende) rol van fictie in de werkelijkheid. Hebben we een ‘verhaal’ nodig om het werkelijke leven te kunnen begrijpen? Is verbeelding noodzakelijk om loshangende feiten in de wereld samenhang te geven? Maarten Doorman over de notie van authenticiteit als een Romantisch concept. Waarom heeft authenticiteit zo een grote aantrekkingskracht op ons? Is het idee nog houdbaar en bruikbaar in de huidige maatschappij? Thijs Lijster houdt een lezing over echt en onecht in de kunsten. Wat maakt een kunstwerk authentiek?

Op het programma staan ook: verkiezing van de meest authentieke Nederlander, het Scholierendebat, de uitreiking van de Socrates Wisselbeker, Café Philo onder leiding van Miriam van Reijen met levenskunst onder de sterrenhemel, Stand-up Philosophy en een workshop met muziek en literatuur onder leiding van Jan Flameling.

Met verder o.a. Bas Heijne , Jos de Mul , Jenny Slatman , Peter-Paul Verbeek , René Gude , Bert Keizer , Sunny Bergman, Marten van Buuren , Leine & Roebana , Frank & Maarten Meester , Henk Oosterling , Coen Simon en Ad Verbrugge.

Aanvang: 20:00
Toegang: € 35,-

Tickets