Met de in juni gekozen president Hassan Rohani waait er dan ook een nieuwe wind door de islamitische republiek. Ruim negentig politieke gevangenen zijn al vrijgelaten en de sfeer lijkt langzamerhand minder repressief te worden. Vergezeld van een serene glimlach en zoetgevooisde stem is de gematigde geestelijke ook aan een charmeoffensief tegen het Westen begonnen. Het contrast met zijn voorganger Mahmoed Ahmadinejad, die onophoudelijk fel van leer trok tegen ‘grote satan’ Amerika en Israël, kon niet groter zijn. Zelfs de preek van het vrijdaggebed is opeens verstoken van anti-Amerika-retoriek zodat het publiek geen excuus heeft om ‘dood aan Amerika’ te schreeuwen.

Die kreet klonk wel uit de kelen van zo’n honderd hardliners die bij Rohani’s terugkeer uit New York op het vliegveld tegen zijn limousine trapten en eieren en schoenen gooiden. Ze zien Rohani’s vriendschappelijke houding richting de VS als verraad aan de idealen van de islamitische revolutie. Toch vormden ze slechts een minderheid tussen de honderden fans die Rohani luidkeels bedankten voor zijn inspanningen.

De sancties hebben namelijk een dermate verpletterend effect op de economie dat een toenadering tot het Westen noodzakelijk is geworden. Dat realiseert geestelijk leider Khamenei zich ook, die de verzoenende stap richting de Verenigde Staten ‘heroïsche flexibiliteit’ noemt.

Gevoed door een nieuw optimisme dat het misschien wel goed gaat komen met de onderhandelingen over Irans nucleaire programma steeg de Iraanse munt de afgelopen week voor het eerst in jaren. Deze was met name door de internationale sancties tegen de islamitische republiek dramatisch gekelderd.

Ahmad (34) bereidt zich net als veel andere burgers alvast voor op de komende voorspoed door zijn dollars weer om te wisselen in rials. ‘De dollar daalt ten opzichte van de rial en dat is een goed teken. Mijn grote wens is dat de sancties zullen verdwijnen, zodat de inflatie vermindert en de economie weer gezond wordt. Ik heb mijn gezin het afgelopen jaar nauwelijks vlees en fruit kunnen voorzetten. Maar wanneer Iran vriendschap sluit met het Westen zal dat, als God het wil, binnenkort veranderen.’