Ik zou graag een parlementaire enquete willen zien over de rol die Dasa heeft gespeeld in het ellendige einde van Fokker. Is Fokker met opzet door Dasa eerst overgenomen en vervolgens stukgemaakt? Is er een verkeerd contract gesloten zodat Dasa kon doen wat het wilde, zonder garanties en waarborgen voor het personeel? Had de Nederlandse regering op tijd in de gaten dat het mis zou gaan? Is er toen genoeg aan gedaan of was er een blinde vlek?
Dat soort vragen vind ik veel interessanter dan de twijfels rond staatssecretaris Linschoten. Hij is zolang zelf kamerlid geweest dat hij een bepaald soort stomme fouten niet zal maken. Bovendien is er advies gevraagd aan mr. Rood over het CTSV. De heer Rood zal dus ongetwijfeld met alle betrokkenen gesproken hebben, anders kun je zijn advies zo weggooien.
Je zult toch maar een fiks aantal jaren bij Fokker in dienst zijn en nu, met de uitzichtloze banenmarkt, op straat komen te staan. Dat is dan waarschijnlijk voor de rest van je leven. Je hele gezin en je hele sociale situatie lijden er onder.
Uitgerangeerd en niet bemiddelbaar, je zelfvertrouwen, je psychisch evenwicht, je zelfwaardering, alles gaat kapot. Dat is al met veel mensen gebeurd, maar nu is het het geval met een fabriek met gerenommeerde kennis. Weggegooid worden is het ergste voor een mens, vind ik.