De Belg Wesley Sonck scoorde overal en veel, maar moest in december weg bij Ajax. Dieptepunt in zijn korte loopbaan bij Ajax was de wijze waarop hij een keer werd uitgescholden door Wesley Sneijder. Er zijn grenzen aan spelersgedrag, Sneijder overtrad die grens en had een rechtse directe verdiend. Sonck is sinds januari verhuurd aan de nieuwe club van Dick Advocaat en bij Ajax opgevolgd door de Griek Angelos Charisteas. Charisteas scoorde ook wel overal, werd met Griekenland zelfs Europees kampioen, maar scoorde niet veel. Bij Werder Bremen was hij bankzitter. Charisteas moet dan ook verbaasd zijn geweest dat Ajax hem verloste uit zijn lijden.

Inmiddels heet hij vier officiële wedstrijden voor Ajax gespeeld. Hij valt op door een sympathieke uitstraling. Dat is een verademing in vergelijking met voorgangers als de Egyptenaar Mido, die ooit in de kleedkamer een schaar gooide naar het hoofd van die andere vedette die zich als vedette gedroeg, de Zweed Zlatan Ibrahimovic. Maar scoren? In totaal staat Charisteas nu op één doelpunt in vier officiële wedstrijden. En veel hoger zal zijn rendement niet worden, gewoon omdat hij een mindere spits is dan de weggejaagde Sonck en een veel mindere spits dan het jeugdige talent Ryan Babel.

Sonck staat na anderhalve wedstrijd bij zijn nieuwe club Borussia Mönchengladbach al meteen op twee doelpunten. Hij loopt in Duitsland één op één, Charisteas één op vier. Als hij maar geen Machlas wordt, bijnaam Matglas, zoals de duurste aankoop uit de geschiedenis van Ajax is genoemd.

We zijn nog geen maand bezig en nu al moet je vrezen dat Ajax weer fout heeft gekocht en verkocht. Sonck is al genoemd en een van de beste spelers van FC Twente was afgelopen zondag de Austra liër Culina, de favoriete Ajacied van de trainer van Ajax 2 van vorig jaar, Marco van Basten. FC Twente kon Culina afgelopen zomer gratis overnemen, Charisteas kostte vijf miljoen euro. Soms lijkt het alsof journalisten wél zien wat coaches niet zien. En Dick Advocaat negeerde bij het Europees kampioenschap in Portugal de grote talenten Sneijder en Van der Vaart. Hij werd daarom zwaar bekritiseerd. Hij zag na een paar weken trainingskamp wat bijna alle volgers niet zagen: dat sommige vedettes meer vedette spelen dan zijn. Dus er zijn ook coaches die zien wat journalisten niet zien.