Parijs – ‘Nee tegen het coronapaspoort en onrechtmatige controles!’ ‘Vrijheid!’ ‘Nee tegen het experimenteel vaccin. Blijf van onze kinderen af!’

Het is maar een greep uit de leuzen waarmee al vijf weken lang elke zaterdag steeds meer Fransen – de afgelopen week 240.000 – te hoop lopen tegen de vaccinatieplicht die sinds maandag 8 augustus geldt voor toegang tot bioscopen, ziekenhuizen, grote winkelcentra, restaurants en zelfs caféterrassen.

In Parijs demonstreerden afgelopen zaterdag veertienduizend mensen in liefst drie verschillende manifestaties. Twee werden geleid door een ex-aanhanger van het Front National en een complotdenker en gingen gepaard met veel Frans vlagvertoon, het regelmatig aanheffen van de Marseillaise of de roep om ‘Frexit’. De derde en grootste demonstratie was geïnitieerd door de gele hesjes die het protest tegen de pass sanitaire als aanleiding zien om hun blijvende onvrede te uiten jegens het hele regeringsbeleid. Net als hun protest nu bijna twee jaar geleden tegen de verhoging van de dieselaccijns trekken ze, geëscorteerd door een mobiele eenheid in volledige uitrusting, ook nu weer een breder en steeds groter publiek aan. Tijdens de lange tocht over de Grands Boulevards klinkt geen Marseillaise maar het strijdlustige vakbondslied ‘On est-là!’ of de repeterende leus ‘R.I.P. Liberté!’ Een jonge advocate loopt elke zaterdag, ‘ook tijdens mijn vakantie in Albertville’, met hetzelfde bord: ‘U zaait wind en zult storm oogsten.’ President Macron mag roepen: ‘Ik ben het slachtoffer van uw vrijheid, als u de keuze heeft uzelf te beschermen’; het omgekeerde is het geval, vindt ze. ‘Macron jaagt wetten door de Kamer omtrent veiligheid, arbeidsrecht en onlangs het klimaat zonder behoorlijk debat, zonder aandacht voor amendementen; het Franse volk wordt niet serieus genomen.’ Ze weigert zich te laten vaccineren puur omdat het een dwangmaatregel betreft.

Intussen zijn 38 miljoen Fransen, meer dan de helft, volledig gevaccineerd en mikt Macron eind van deze maand met het huidige vaccinatietempo op vijftig miljoen.

In café Liberté in de wijk Montparnasse vertrouwt de garçon deze week nog op het gedoogbeleid en heeft ‘geen tijd’ voor controle. De gérant van Brasserie Sélect op de Boulevard Montparnasse kent me, maar weet na het scannen van de QR-code nu ook mijn naam en geboortedatum. Een van zijn vaste klanten reageerde onaangenaam verrast: ‘Ik kom wel terug in november als het coronapaspoort is afgeschaft.’ De gérant helpt het zijn klant hopen.