Parijs - Terwijl Total zich nog beraadt, en ex-minister Francois Fillon zich onder druk van de publieke opinie terugtrok uit het bestuur van twee Russische oliemaatschappijen, haasten presidentskandidaten Marine Le Pen, Eric Zemmour en Jean-Luc Mélenchon hun pro-Poetin-houding tegenover de publieke opinie weg te poetsen.

Marine Le Pen verklaarde twee weken geleden nog in de zondagskrant Journal de Dimanche dat ‘de buitenlandse machten in Europa de legitieme zorgen van Rusland hebben ontkend waarmee de situatie in Oekraïne wordt verklaard’. Twee dagen later nam ze afstand van de baas van het Kremlin. Pijnlijk: haar presidentscampagne is gefinancierd met negen miljoen euro aan leningen van Russische banken. Even pijnlijk is haar verkiezingsbrochure die in een oplage van 1,2 miljoen exemplaren werd verspreid. In de rubriek ‘Een vrouw met overtuiging’ poseert Le Pen met haar ‘patriot’ Poetin op de foto. Haar concurrent op extreem-rechts, Eric Zemmour, droomde tot voor kort van een ‘Franse Poetin’. Rusland verdedigde zijn eigen belangen; de EU had beter voor haar eigen veiligheid moeten zorgen. Zijn pleidooi voor een muur rond de EU betekende het weigeren van Oekraïense vluchtelingen; het werkelijke probleem komt immers uit het Zuiden. Inmiddels heeft ook Zemmour de oorlog veroordeeld en zijn Franssprekende vluchtelingen met familiebanden welkom ‘tot de bombardementen stoppen’. Poetin is weliswaar de schuldige, erkent hij, maar de presidentskandidaat stelt de navo, ‘die maar bleef uitbreiden’, verantwoordelijk.

Marine Le Pen heeft haar extreem-rechtse discours gematigd, wat haar achterstand op Zemmour verklaarde. Ze is voor ruimhartige opvang van vluchtelingen, maar wil net als Zemmour uit de navo. Evenals presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon van het uiterst linkse La France Insoumise. Ook hij hekelde de ‘dreiging’ van de navo voor Rusland maar zegt nu al jaren voor een escalatie in Oekraïne te hebben gewaarschuwd en pleit voor vrede.

Zal de eerdere pro-Poetin-houding de drie presidentskandidaten schaden? Zemmour daalde in de peilingen naar dertien procent van de stemmen. Le Pen staat nu op 14,5 procent maar zag met lede ogen haar populaire nichtje Marion Maréchal afgelopen week overstappen naar Zemmour. Mélenchon blijft met 12,5 procent op links de grootste partij en lijkt vooralsnog stabiel. Het wordt spannend wie het na de eerste verkiezingsronde op 6 april zal opnemen tegen Emmanuel Macron. Hij lijkt met zijn aanhoudend diplomatiek overleg met Poetin en dertig procent van de stemmen zeker van een tweede termijn.