Fraudebeschuldiging nekt populaire Senegalese politicus

Dakar – Khalifa Babacar Sall, de populaire burgemeester van de Senegalese hoofdstad Dakar, staat na een jaar in voorarrest voor de rechter. De aanklacht: verduistering van ruim 2,5 miljoen euro aan staatsfondsen. De eis: zeven jaar en een kolossale boete.

Heeft Sall iets misdaan? De instantie die de boeken van de overheid controleert zegt van wel. De Inspection générale d’état du Sénégal (ige) kwam enkele maanden voor Salls arrestatie met een lijvig rapport waarin de feiten zijn neergelegd. Eén probleem: het rapport is niet openbaar.

De verdachte zelf is er glashelder over. ‘Dit proces is politiek. De reden is politiek. Het doel is politiek.’ En wat is dat doel dan wel? Zorgen dat Khalifa Sall het bij de volgende presidentsverkiezingen van 2019 niet kan opnemen tegen zijn naamgenoot Macky Sall, die herkozen wil worden. De burgemeester van Dakar heeft zich ontpopt als een politicus van formaat met een behoorlijk positieve staat van dienst en een groot internationaal netwerk. Net als in Frankrijk kan een burgemeesterspost in de hoofdstad dienen als een stap naar het presidentschap.

Sall heeft invloedrijke vrienden, en niet de minste onder hen is – inderdaad – de burgemeester van de Franse hoofdstad, Anne Hidalgo. Ze heeft een speciale afgezant naar Senegal gestuurd en collega’s wereldwijd gemobiliseerd voor de zaak-Sall. De supporters van de president zijn in alle staten over deze groteske ‘koloniale inmenging’, even vergetend dat hun eigen president in februari zelf de rode loper uitrolde voor zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. Maar in dit steekspel is alles geoorloofd, inclusief het inzetten van de rechterlijke macht voor politieke doeleinden.

Want: Salls verhaal klinkt vele Senegalezen bekend in de oren. In 2013 werd Karim Wade, de zoon van ex-president Abdoulaye Wade, gearresteerd op verdenking van fraude. Had hij iets misdaan? Mogelijk. Maar de gigantische bedragen die met zijn wandaden in verband werden gebracht bleken uiteindelijk erg bescheiden. Karim Wade zat twee jaar in voorarrest, werd in 2015 veroordeeld tot zes jaar gevangenis maar kreeg een jaar later gratie… van president Macky Sall. Zo werd een politieke concurrent uitgeschakeld. Khalifa Salls supporters zijn ervan overtuigd dat eenzelfde scenario klaarligt voor hun held. Alles voor een soepele herverkiezing van het zittende staatshoofd. De uitspraak is deze week.