Alleen als Fridoon (24) via Messenger iets naar z’n moeder in Kabul schreeuwde, vroeg ik nog waarom. ‘Oranje shawls, ze moeten oranje shawls omdoen en daarmee zwaaien als ze in het water staan’, vertaalde hij. Wat heeft dat te maken met de evacuatie van het Kabul-vliegveld van Fridoons moeder (46), die negen jaar werkte voor de European Police Mission in Kabul als supervisor house cleaning, daarna tot en met de val van de hoofdstad drie jaar voor het Afghaanse ministerie van Defensie, als kok. Daarom is ze in gevaar, net als haar kinderen. Haar man, Fridoons vader en diens broer waren al in 2017 door de Taliban vermoord. De familie had het aangevoeld en Fridoon in de zomer van 2015 naar Europa gestuurd. Sinds de winter van 2015 wacht Fridoon op asiel in Griekenland. De laatste twee jaar bij mij in Athene in huis.

Te midden van de evacuatie-chaos van zijn moeder en zijn jongste zusje moest Fridoon op 23 augustus voor de derde keer zijn verhaal doen bij de Griekse ind, na twee onterechte afwijzingen in 2018 en 2019 door verkeerde vertalers, en omdat hij toen geen advocaat had. Nu heeft hij een goede advocaat, maar Fridoon was zó gestresst, zó op van de zenuwen, dat het niet goed ging. Zijn hoofd en hart zaten bij zijn moeder en zusje, die hij via allerlei instanties uit Kabul probeerde te krijgen.

Het laatste nieuws was dat ze met een Nederlands vliegtuig mee konden. Via appjes denderden de opdrachten voor oranje shawls en de locatie bij een soort rivierstroom onze Atheense nacht binnen. Pas later bleek dat het over een riool ging waar Buitenlandse Zaken mensen die geëvacueerd zouden worden naartoe stuurde, mét oranje shawls om mee te zwaaien. Ze kwamen in een vuurgevecht terecht, kregen via de app opdracht onmiddellijk terug naar huis te gaan. Mission Aborted. Sindsdien zitten ze verstopt in een kelder. En Fridoon gaat half dood bij het idee dat Griekenland hem wéér geen asiel zal geven. Zelfs nu niet, want net als in Nederland is Afghanistan hier een zogenaamd ‘veilig land’.

Hoe kwamen ze eigenlijk aan oranje shawls? Fridoon: ‘Het mag niet van de Taliban. Maar mijn moeder en zus zijn Afghaanse vrouwen, die hebben álle mogelijke kleuren in huis.’


Het aantal in 2021 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee volgens het Missing Migrants Project (IOM): 1241