Fuck Fifa

Johannesburg - Een week geleden zijn ze gearriveerd. Drie euro kosten ze, en je kunt ze bij vrijwel ieder stoplicht kopen. Zodoende rijden nu ontelbare auto’s in Johannesburg met de Zuid-Afrikaanse zeskleur uit hun raam wapperend. Ook is er een soort wanten met de nationale vlag te koop die je om de achterkant van je autospiegel kunt schuiven, zodat het lijkt alsof twee Zuid-Afrikaanse insectenogen je aanstaren. Zimbabwaanse straatkunstenaars verkopen wereldcups en voetballers van ijzerdraad en kraaltjes.

De 2010-temperatuur lijkt eindelijk een beetje te stijgen in het eerste Afrikaanse land dat het wereldkampioenschap voetbal mag organiseren. Maar vervelend voor wereldvoetbalbond Fifa: plotseling zijn daar die ontevreden Zuid-Afrikaanse muzikanten die Fuck You Fifa op muziek hebben gezet en een campagne zijn begonnen omdat ze zich gepasseerd voelen voor de openingsceremonie van het WK, een megaconcert op 10 juni in Soccer City Soweto, voorafgaand aan de eerste wedstrijd.

Die verontwaardiging is niet zo verwonderlijk. Slechts drie lokale acts zijn uitgenodigd: troubadour Vusi Mahlasela, de progrockers blk jks en de poprockband The Parlotones. De hoofdattracties zijn zonder uitzondering Amerikaans: Alicia Bridges, Black Eyed Peas, Shakira en John Legend. Daarnaast zijn er wat Afrikaanse artiesten uit landen die zich niet voor het WK hebben gekwalificeerd.

Hoewel Zuid-Afrika het WK organiseert, deelt de Fifa de lakens uit. Eerder was al besloten dat alleen Budweiser-bier en niet het lokale Castle of Black Label in de stadions wordt verkocht. Vervolgens liet de almachtige voetbalbond een Amerikaans bedrijf met de omineuze naam Control Room de artiestenkeuze bepalen.

De gramschap der artiesten richt zich ook op het ministerie van Kunst, waar de minister zich vooral druk maakt over een lesbisch-erotische fototentoonstelling. ‘De regering heeft miljoenen belastinggeld uitgegeven aan wegen en stadions, maar heeft niets gedaan voor de artiesten van het land, of voor de miljoenen gewone mensen’, zei acteur Mabutho Sithole namens de Creative Workers Union. De vakbond wil een alternatief concert en een demonstratie organiseren.

Goede voornemens. Maar reken op 10 juni niet op lokale helden als de Mahotella Queens, of Sipho ‘Hotstix’ Mabuse. Verwacht geen dreunende kwaito uit de townships, geen smerige hiphop van Die Antwoord, geen vunzige rockabilly van Diesel Whores en geen Afrikaner woede van Fokofpolisiekar. De enige fuck die te horen zal zijn, is die in Fuck Fifa. En die zal ver van het stadion worden gehouden.