Rara wat is dat?
Popmuziek, joepie. Uh-uh: fout! Het antwoord is: goeie muziek. Popmuziek is meer iets voor een band als Mart Smeets en The Rolling Stones. Voor horen wat je voelen wil: opstand - zó leuk rebels, of voor verdriet, verliefdheid, een beetje weemoed. Popmuziek gaat over je hoofd, je schoenen en je broek. En over stukgeslagen gitaren natuurlijk. Niet te vergeten: over seks en drugs weet je wel.
Popmuziek is lijfstijl. Een vast setje clichés. Een verbleekte kreet van opstandigheid met een vast aantal argumentatieve indicatoren. En over die opstand: da’s toeval. Dan is een legertje klassieke en jazzmuzikanten veel eerder aan de beurt. Les ballets Russes, Keith Jarrett die een concert improviseert: minder opstandig dan DJ Shadow?
Is het nou eindelijk uit? Basta! Oplossing: voortaan noemen we het werk van DJ Shadow gewoon net als dat van Keith Jarrett en Stravinsky, en net als Eric Satie en Junkie XL: goeie muziek.
Neutral Milk Hotel maakt… aardige muziek. Als je tenminste een cd te pakken krijgt om dat te horen, want in Nederland is er geen distributeur. Dat draagt onbedoeld bij aan het underground-beeld van deze Californische band. Helaas, want bands die puur underground willen zijn en de indie-status tot totem verheffen doen mij altijd sterk denken aan het hoefijzermodel waarin extreem-links en extreem-rechts zij aan zij staan.
Maar de muziek, die is heel aardig. En als je toevallig - kwestie van smaak - op de licht jammerende stem van voorman Jeff Mangum valt, dan is The Aeroplane Over The Sea gewoon een goeie cd. Eerst even man alleen op gitaar maar al gauw vallen de meest wonderlijke instrumenten in. Een eenvoudig gitaarloopje wordt uitgebouwd tot een feestelijk folknummer en ontaardt in stevige punkrock. De hoofdrol is weggelegd voor een elektronisch zingende zaag (Let op: hét instrument dat de goeie muziek over de millenniumbreuk gaat tillen.) Ik schat de bandleden halverwege dertig. Afkomstig uit een nette voorstad. Gestudeerd. Aan de punk geraakt en met het eerste kind wat rustiger muziek gaan waarderen.
Maar gelukkig zonder zo stom te zijn om te denken dat sommige muziek - punk, popmuziek - bij een bepaalde, rebelse, periode van je leven hoort.
Nog een paar keer luisteren en The Aeroplane Over The Sea wordt mooier en mooier. Punk, pop, folk en weet ik wat, zijn vormen die aangewend worden in dienst van elk nummer. Vorm niet als verpakking dus. Maar wat zingt die man toch steeds? Hij heeft het over Holland, 1945.
Oh jée.
Het regent aanwijzingen: ‘but then they buried her alive one evening 1945 with just her sister at her side’ en: ‘she was born in 1929’.
Nee: een conceptalbum over Anne Frank!
Verdomme van een band uit Californië. Erg concreet wordt het gelukkig niet, maar in de teksten, erg prozaïsch en eigenlijk wel mooi, droomt een jongen dat hij een tijdmachine bouwt en Anne Frank redt - vast om samen een vinger in een dijk te steken.
Desondanks: Neutral Milk Hotel is origineel, verrassend en gewoon goeie muziek - afhankelijk van hoe lang je de stem van die zanger uithoudt.

  • Super Furry Animals - Out Spaced. Uit het kerstaanbod van verzamelcd’s eindelijk een die je voor je lol opzet. B-kantjes, hits en andere troep zo door elkaar gezet dat ze een representatief beeld geven: chaos! Heerlijke jointjes-muziek, hocus-pocus pretmuziek. Happy Mondays, maar dan zonder stoer doen. Credo: ‘We have to believe in the power of imagination because it’s all we have. And ours is stronger than theirs.’