Aan deze nationale muzikale crisis kan nu in een klap een einde worden gemaakt. Volgende week presenteert Leo Fuld zijn nieuwe single God zegen Nederland, en dit schijfje heeft in alles de potentie van een nationale hymne voor het danig gemulticulturaliseerde Nederland. Fuld, de 84-jarige keizer van het jiddische lied, schreef de tekst op de tonen van God Bless America. Arrangeur Kees Post voorzag de orkestratie van een onmiskenbaar oriëntaals motief. Het tekstuele resultaat gaat als volgt: ‘God zegen Nederland/ Het land waar ik om geef./ Ik zal lijden en strijden/ Voor dit Rijkdom, zo lang als ik leef./ Van de dorpen tot de steden,/ Van de duinen tot de zee/ God zegen Nederland, zing met mij mee./ God zegen Nederland/ Het land der vrêe.’ In het tweede couplet wordt Gods zegen gevraagd voor Beatrix, ‘de mooiste koningin/ Met haar ouders, behouders/ Van het hele Oranje-gezin.’ Aan het eind laat Fuld een krachtig Je maintiendrai horen.
De vorig jaar geridderde Leo Fuld schreef het lied in een stream of consciousness, aangewakkerd door de berichten over de snode plannen van het Republikeins Genootschap. Waar medevocalisten als Vanessa en Gerard Joling in hun koningsgezindheid volstonden met het uitspreken van banvloeken over Pierre Vinken en Martin van Amerongen via De Telegraaf, ging Fuld over tot het creëren van een nieuw nationaal kunstwerk.
Op het moment dat deze Monitor ter perse ging, was het nog onduidelijk of het Ajax-bestuur Fuld zou uitnodigen zijn lied vanaf de middenstip in de Arena ten gehore te brengen voor de aftrap van Ajax-Juventus. Naar verluidt vreest het Ajax-bestuur vooral negatieve reacties bij het publiek zodra de zinsnede over Beatrix ten gehore komt. Bij de KNVB is men vooralsnog positiever. Juist vanwege het oosterse jasje van de compositie zou het bijvoorbeeld ideaal zijn als opwarmertje bij het aanstaande treffen tussen Nederland en Turkije.
Op Koninginnedag wil Fuld zijn muzikale aubade persoonlijk aanbieden aan de vorstin, tijdens haar bezoeken aan Marken en Velzen. Fuld, die over heel de wereld naam maakte met tophits als ‘Majn jiddische mamme’, ‘Wahin soll ich geh'n’ en ‘Spiel Zigeuner’, werkte tijdens de oorlog voor de Nederlandse Informatiedienst in de Verenigde Staten, samen met Hendrik van Loon en Max Tak. Daar leerde hij het koninklijk gezin goed kennen. Zijn Nederlandstalige lied ‘Scheepje op de zee’ was het favoriete lied van Wilhelmina tijdens haar jaren in Londen.
Overigens sluit Fulds ‘God zegen Nederland’ ook geheel aan bij de directe band die Wilhelmina in het kader van de zogeheten Zebulon-doctrine meende te zien tussen het Nederlandse volk en het goddelijke Opperwezen.
Rubriek
Fuld redt beatrix
Het Wilhelmus is dringend aan vervanging toe. Steeds minder mensen begrijpen nog iets van de allerpersoonlijkste politieke positieverklaring op het schaakbord van zestiende-eeuws Europa waaruit het loflied op Willem de Zwijger bestaat. Bij internationale wedstrijden blijken steeds minder Nederlandse atleten in staat om ook maar een couplet van het Wilhelmus mee te zingen. Bij thuiswedstrijden van het Nederlands voetbalelftal wordt tegenwoordig altijd Joop van den Endes musicalster Bill van Dijk ingezet om met grootse blijmoedigheid te verklaren dat hij van Duitschen bloet is en den koning van Hispanje altijd heeft geëerd. Maar zelfs in het vak van de meest patriottische hooligans blijft het dan doodstil.
www.groene.nl/1997/15