We hebben ons lesje geleerd. Ik ook. Jarenlang en tot eergisteren om precies te zijn, was ik een slechte minister die tal van dingen niet doorhad. U moet het me niet kwalijk nemen, want ik ben geenszins van plan om daar consequenties uit te trekken. Dus niet gaan roepen dat er koppen moeten rollen, en verwacht van mij geen ontslag uit eigen beweging. Want nu ik een goede minister ben geworden, heeft het geen nut te boeten voor de tijd dat ik mijn lesje nog niet had geleerd.

Hoe het kwam dat ik een slechte minister was? Ach, ik joeg spoken na. Zo simpel is dat. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat het spoken waren. Ik dacht melkkoeien te zien. Soms heilige koeien maar soms ook groentequiches. In werkelijkheid waren het spoken. En omdat spoken per definitie niet te vangen zijn, heb ik heel wat geld over de balk gesmeten. Door commissies in te stellen, dure onderzoeken te verrichten en externe adviesbureaus in de armen te nemen. Ook ging ik buitenlandse reizen maken. Ik ging naar Hollywood en verbleef drie maanden op de set van Ghostbus ters III. Tevergeefs, naar nu blijkt. Verder slaakte ik heel wat kreetjes richting heel wat mensen. Tegen die mensen zei ik: jullie zijn niet goed snik, jullie helpen dit land naar de verdoemenis. Ik ga jullie heropvoeden en straffen. Achteraf was ik degene die niet goed snik was en die aan heropvoeding toe was. Maar ik voer hier als excuus aan dat ik bezig was spoken na te jagen.

U vindt dit verwonderlijk? Noemt het een bocht van 180 graden? Maar een bocht van 180 graden is geen bocht! Het is rechtsomkeert maken om vooral mobiel te kunnen blijven. Ook in de tegenovergestelde richting, maakt niets uit. Alsof alle Belgische politieke partijen, op één na, op een dag roepen: ach, dit cordon sanitaire tegen Dewinter gaat tegen de natuur in. Mensen vinden Dewinter fun, daar moet je niet tegenin gaan. Dat doen wij dus niet en we maken van de leider van het Vlaams Blok de nieuwe premier.

Zo denk ik ook: if you can’t beat them, join them! Kijk naar Joegoslavië. Gisteren waren pers, politie en leger voor dictatuur, oorlog en Milosevic. Binnen 24 uur waren ze om en voor democratie, vrede en Kostunica. Een kwestie van mobiel blijven. Topie Jopie, ik voel me Joegoslaaf in hart en nieren!

Vergeet dus het verleden en alles wat ik gedacht, gezegd en gedaan heb. Nee, mobiliteit — files — is geen belasting meer voor het milieu en de economie. Ik kwam hier achter op de set van Gostbusters toen ik in Amerika was. In Amerika zeggen ze: mobiliteit is fun. Voortaan zeggen wij dat ook, omdat Amerika altijd gelijk heeft. Ik hoop dat binnen twintig jaar de mobiliteit zoals gepland met dertig procent kan groeien, evenals het goederenvervoer. Files is fun! Daar gaan we als overheid heel wat centjes aan verdienen. Verhoging van benzineaccijnzen, maar ook rekeningrijden, druktebelasting, parkeergeld in alle straten, bandenbelasting, tolwegen, accijnzen op ruitenwissers om regenachtige dagen rendabel te maken. Samen met de ANWB zullen we speciale campagnes starten om de fun van mobiliteit aan de man te brengen. Niet meer Interflora bellen, maar breng zelf het bosje bloemen naar jarige tante Truus in Oude Pekela. Bespaar een postzegel en breng je eigen post rond. En op carpoolen staat voortaan levenslang met tbs.

Gisteren nog Els van Gezond heid gesproken. Ook zij heeft haar lesje geleerd: roken is fun, zegt ze. Het aantal verkooppunten voor tabak wordt verdubbeld en de accijnzen verdrievoudigd. Je moet niet meer tegen de natuur in gaan.