
Onder de noemer Futures Past & Present presenteert Huis Marseille het werk van vier vrouwelijke fotografen: Céline van Balen, Julie Greve, Esther Kroon en Helga Paris. Vier unieke talenten die een direct engagement met hun onderwerpen aangaan, dat zich vooral uit in hun portretten. In deze special, een samenwerkingsverband tussen De Groene Amsterdammer en Huis Marseille, belichten we hun werk en hun leven.
Helga Paris (1938) groeide op in de ddr onder de rook van Berlijn. Als fotograaf treedt ze de wereld met veerkracht, nieuwsgierigheid en mededogen tegemoet. Haar serie Berliner Jugendliche maakte ze in 1980-81 toen haar eigen kinderen tieners waren. Ze portretteerde jongeren die een alternatieve levenswijze voorstonden en naar Oost-Duitse punkbands gingen. Na de val van de Muur in 1989 komt het wankele gevoel dat de politieke aardverschuiving van 1989-90 teweegbracht tot uitdrukking in de fotoseries Friedrichshain, Berlin (1993) en Erinnerungen an Z. (1994), dat aan haar jeugd in Zossen refereert. Voor het eerst laat ze sterke close-ups en fotografische onscherpte in haar foto’s toe.
Céline van Balen (1965) en Esther Kroon (1966-1992) maakten deel uit van een generatie Nederlandse fotografen die begin jaren negentig in de kunstwereld internationale bekendheid kreeg. Van Balen greep terug op groot formaat – geïnspireerd door August Sander – en maakte liefdevol beelden waar geen oordeel in zat. Ze fotografeerde zwervers, junks en alcoholisten: de ‘rafelrand’ van de samenleving. In de beginjaren van deze eeuw nam Van Balen afstand van de fotografie.
In Barcelona fotografeerde Kroon met haar Rolleiflex Roma-kinderen. De serie maakte indruk: ze kreeg de documentaire foto-opdracht van het Amsterdams Gemeentearchief en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. In de zomer van 1989 trok ze met haar Hasselblad door Amsterdam om het project te realiseren dat in zijn geheel in Futures Past & Present zal worden getoond. Op 25-jarige leeftijd kwam ze echter in Guatemala om het leven bij een roofoverval.
De Deense Julie Greve (1991) maakt deel uit van een generatie jonge fotografen die terugkeren naar de analoge fotografie. Haar werk voelt tijdloos en heeft een klassieke kwaliteit. De modellen zijn uitsluitend Deense meisjes die weinig tot geen ervaring hebben met model staan. De kijker is vrij om zich te verplaatsen in de persoon naar wie hij kijkt: jonge mensen aan het begin van hun leven.