Excuseer, ik houd van televisie. Een net zo onzinnige bewering als ‘ik houd van het weer’, maar provocerend bedoeld omdat er juist door ‘ons soort mensen’ met zoveel dédain over het medium wordt gesproken. En erger, omdat er, gezien de kijkcijfers, zo zelden wordt gekeken naar prachtprogramma’s die juist voor die groep worden gemaakt. De verschraling van het aanbod wordt deels veroorzaakt door een kankerende intellectuele en artistieke elite die zich druk maakt over tv-bagger maar dat wat van waarde is negeert en zodoende weerloos maakt. Dat moest er even uit.
Miniselectie uit het aanbod van die omroepen waarvan ik het seizoensoverzicht al ontving. En dat beperkt tot mijn eerste tv-liefde, de categorie drama. Benieuwd naar de derde reeks One Night Stand, negen 40-minutenfilms van jonge scenaristen en regisseurs. Gegarandeerd van wisselend niveau, maar vaak leuk en soms heel mooi. Bijzonder ook dat het in het versnipperde bestel om een gezamenlijk project van nps, Vara en VPRO gaat. Doel: kansen geven en zo een levendige dramacultuur overeind houden. Want het vaak geventileerde vooroordeel dat Nederlanders geen talent voor drama hebben, in tegenstelling tot de Heilige BBC, slaat al zo een twintig jaar nergens op. Maar ja, wie nooit kijkt en wel een mening te berde brengt… Vanaf 31 oktober, vrijdags Nederland 2. Warm aanbevolen ook op 27 september De avond van de korte film bij de NPS. Tien nieuwe 10-minutenfilms van alweer jonge makers uit de zevende jaargang van het project Kort! Zitten altijd juweeltjes tussen.
De Vara komt in januari met een vervolg op de psychologische thrillerserie Vuurzee van Frank Ketelaar en Robert Kievit. De eerste serie kende een spannende plot, bestaanbare mensen en problemen, en voortreffelijk acteerwerk (Rietman, Crutzen, Rijxman). Tegelijk start dan Vara’s nieuwe muzikale comedyserie Gebak van Krul, over een Jordanese banketbakkerij. Genre van Annie Schmidt en Eli Asser: hoogwaardig amusement voor de massa. Moeilijk, maar de combinatie Haye van der Heijden, Paul Ruven en Theo Nijland wekt verwachtingen. Ook in de vrolijke hoek, maar weerbarstiger, zal de tweede serie van Klein Holland bij de VPRO zijn. Te weinig opgemerkt, deze Nederlandse Archie Bunker, waarin de levens van een Rotterdamse taxichauffeur en een Iraanse vluchteling op elkaar botsen. September.
Eveneens ondergewaardeerd (zoals de meeste goede kindertelevisie) Ik ben Willem, waarvan een derde serie in december bij de VPRO begint. En nieuwsgierig makend de nieuwe VPRO-serie Sterke verhalen uit Zoutvloed, kinderdrama met magisch-realistische elementen! Vanaf 26 oktober, zondags 9.30 uur, Nederland 3 – dus ouders: als vroege vogels mee voor de buis. Verder kun je er gif op innemen dat KRO’s Kindertijd met dramajuweeltjes zal komen.
Ten slotte, om bij fictie te blijven maar toch iets over komende documentaires te zeggen, het project De onzichtbare film. Over nooit verfilmde scenario’s van schrijvers als Babel, Döblin, Perec, Stefan Zweig. Van harte aanbevolen op de donderdagen in september, Nederland 2, 22.50 uur, VPRO.

INFO:
One Night Stand
De avond van de korte film
Vuurzee
Klein Holland
Ik ben Willem