Moskou - Even een luchtje scheppen krijgt in Moskou de laatste weken weer een heel andere betekenis. De buitenlucht voelt door de ongekende hitte zweterig klam aan alsof je in de tropen bent. Maar in plaats van tamarinde en zweet ruik je smeulend vuil, dankzij de almaar uitdijende bosbranden in de regio. Je kunt de lucht nagenoeg letterlijk scheppen, zo zwaar en vies is deze. Met een ferme sprong een grote knalpijp in, misschien laat zich daarmee de noodzakelijke gang naar supermarkt het best omschrijven.
Het is veertig graden, een gebied zo groot als half Nederland brandt of is afgebrand en het einde is niet in zicht. Maar het goede nieuws, schrijft de beroemde journaliste Julia Latynia cynisch, is dat bij ons geen brandweermannen omkomen bij het blussen. Wanneer er in Zuid-Europa of in Amerika bosbranden zijn, lees je altijd dat er brandweermannen omkomen. Hier niet. Want er zijn hier geen brandweermannen.
Duidelijk is dat deze ramp door mensen gemaakt is. Mogelijk is de hitte nog te wijten aan de extreme temperatuur die voorkomt in een landklimaat. Maar vermoedelijk speelt ook daar de opwarming van de aarde al wel een rol. Wat echter ondubbelzinnig vast staat is dat het bos niet brandt omdat het warm is, of omdat iemand vergeten heeft een vuurtje uit te maken, of omdat Bambi een sigaretje rookte. Het bos brandt omdat het verkocht is.
Vladimir Poetin drukte in 2007 een boswet door het parlement. Voorzover de leden daarvan in bosrijk gebied woonden, was zelfs zijn eigen partij tegen deze wet. Maar Poetin wilde zoals gebruikelijk van geen protest horen. De eigenaren van een bos moesten voortaan zelf verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid ervan. Wel zo makkelijk voor de staat, die dan geen brandweermannen op de been hoeft te houden of brandgangen hoeft te graven en wat niet al dat voor onkosten kan zorgen.
Ondertussen ligt het sterftecijfer in de stad drie keer zo hoog als normaal - naar verluidt, want van officiële zijde doet men natuurlijk weer alles om de ramp klein te houden. Van verschillende kanten werd ten einde raad de hoop uitgesproken dat de burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, zijn toverkunsten zou aanwenden. In aanloop naar de nationale parade op 9 mei laat deze listige zakenman steevast de wolken besproeien met zilveroxide, zodat mogelijke regen buiten de stad valt en niet op de rondmarcherende soldaten en het publiek. Maar regen te voorschijn toveren binnen de stad schijnt een stuk ingewikkelder. Niet alleen Loezjkov is machteloos. ‘Heb geduld’, was tot nu toe het commentaar van president Medvedev, ‘ooit houdt het op.’